instarecept: Tarte Tatin všelijak

instarecept: Tarte Tatin všelijak

Instarecept? Cožeto? Jednoduše rychlovky, které většinou dávám jen na Instagram, ale pak se nedají dohledat. Tak vám je sem radši budu “zálohovat”, co vy na to?

Tarte tatin, neboli jablečný obrácený koláč s karamelem a křehkým či listovým těstem způsobil po uveřejnění lehkou mánii. Možná proto, že začalo období jablek, ale na štrúdly se ještě v babím létu necítíme. A taky je jednoduchý.

Sem se jich zdělá podobně, ale během zpracování jablka navíc nádherně křehnou v máslovém karamelu, což jim jen dodá na chuti. Podobně se dá udělat i s broskvemi i švestkami, a hlavně mdlejším odrůdám opečení a karamelizace prospěje.

Karamelu se nebojte, je to jen trocha spáleného cukru – na mírném plameni se nejdřív začne rozpuštět, pak po okrajích tmavnout, to můžete začít trochu pánví kroužit, a nakonec až bude trochu světlejší, než vámi žádaná barva, tak rychle pryč z plamene a vmíchat máslo.

na 2 koláče o průměru asi 21cm budete potřebovat následující těsto a asi 6-8 malých jablek (nektarinek, briskví) na každý koláč – dohromady 12-16 menších kusů, nakrájených na silnější plátky, cca šestinky (měkké ovoce klidně na 1/4-1/2)

Těsto jsem zase zadělala zbytkem kvasu, takže 50 g tekutého kvasu (kdo nemá, dá malé vajíčko), 135 g másla, lžíce medu, špetka soli a asi 170 g hladké nebo hladké a celozrnné mouky napůl.

Mouku promíchat se studeným nastrouhaným maslem na drobenku, pak přidat mokrou surovinu/ny vše spojit v těsto. Zabalit (třeba do papíru od másla) a nechat vychladit v lednici, kde vydrží i pár dní, jen pak chce trochu povolit.

Nechat odležet v chladu, aby se nelepilo při válení a postupně zpracovat (dva koláče v jeden den většinou nepotřebujem, ale záleží na vaší rodině a rozjezdnosti).

Pánev (nerez, litina, měď, cokoli bez plastu) posypete cukrem, upálíte karamel, naskládáte jablka, přikryjete těstem a pečete.

Jablka můžete chvilku nechat dusit a obalit v karamelu, měkké ovoce stačí rovnou dát péct. Peče se asi 30-40 minut na 180 stupňů. Jablka peču déle, broskve leckdy i kratší dobu.

pak už zbývá jen překlopit (opatrně!) a užívat. Tady je obrázkový návod:)

https://www.instagram.com/s/aGlnaGxpZ2h0OjE3OTUyOTI1NzIwMDgxOTkx/

Božský je zatepla třeba se zmrzlinou nebo řeckým jogurtem… ale mnohem lépe se krájí vychladlý. Dobrou chuť!

 

 

 



7 thoughts on “instarecept: Tarte Tatin všelijak”

  • Tak tajemství karamelu mi zatím zustalo skryto. Koláč jsem zkusila jednou a byl super. Karamel se povedlo nepripalut taky jen jednou a to v oripade tohohle koláče na tohle jsem asi levá

  • Po té,co jsem nekde v komentářích jinde nasla kolik cukru a masla na karamel jsem se odvazila to zkusit, bez této infornace bych to nedala, byl to muj prvni karamel. Ale jednim slovem byl koláč famózní. Vsichni doma nadšení z tehle dobroty. Díky za recept!

  • Dobry den, chtela bych ze zeptat, jestli se to pece na horkovzduch nebo na dolni a horni ohrev??? (nebo je to jedno) A jeste bych se chtela zeptat kdyz chci dat celozrnnou mouku mate na mysli celozrnnou spaldovou nebo celozrnnou psenicnou? Dekuji za vysvetleni, Hezky den.

    • Jakoukoli mam po ruce, ze spaldove je testo vlacnejsi, lip se vali, ale taky nekdy trha. A co se pečení koláče týká, jeto celkem jedno, jen hlídejte barvu:)

Napsat komentář: Alžběta Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *