Kvasové Hot Cross Buns

hotcross

Hot cross bun, mňam! Anglická velikonoční specialita, kterou si oblíbili Angličané natolik, že ji jedí po celý rok podobně, jako my mazance a vánočky.

Na rozdíl od našich tradičních rituálních pečiv jsou ale tyhle houstičky o něco pikantnější díky koření, které ve větší či menší míře obsahují. Moje verze je kvásková (a jako bonus i bez mléka) a kořeněná trochu méně než je zvykem, zato bohatá na ovoce a díky kvásku o trochu méně sladká.

Na 12 malých bochánků (1 malý buchtový pekáč, cca  26×16 cm) budete potřebovat:

Kvas

  • 1 lžička startéru z lednice
  • 65 g hladké mouky
  • 65 g vody
  • 7 g cukru

Všechno smíchejte přibližně 12 hodin předem a nechte prokvasit. Cukr kvasinky povzbudí!

Finální těsto

  • 125 g kvásku (zbytek schovejte jako startér na další sladkosti – klidně zahustěte lžičkou mouky, ať má v lednici co požírat)
  • 75 g mléka
  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce (50 g)
  • 1 g soli
  • 60 g cukru
  • 55 g změklého másla
  • 80 g sušeného ovoce (brusinky a rozinky)
  • 3 g skořice
  • ¼ strouhaného muškátového oříšku
  • ¼ lžičky sušeného zázvoru
  • špetka mletého nového koření
  • špetka mletého hřebíčku
  • kůra z cca ¼ chemicky neošetřeného pomeranče

cukr a voda, popřípadě marmeláda na sirup, mouka a voda, případně moučkový cukr a citronová šťáva na křížky

Vše kromě másla smíchejte a uhněťte těsto, až dostane pěknou, jen lehce lepivou konzistenci, přidejte máslo a domíchejte s ním. Nechte 2-3 hodiny kynout přikryté v pokojové teplotě, mezitím jednou přeložte. Hotové těsto vložte na 6-24 hodin do lednice a nechte v ní dozrát.

Rozdělte na 12 kusů (vychází mi to kolem 55 g na kus) a z každého uválejte raneček, který svárem dolů vložíte do máslem vymazaného pekáčku. Nechte přikryté dokynout v teple další 3-4 hodiny.

Umíchejte pastu z hladké pšeničné mouky a vody na kříže (není nějak chutná, zato tradiční, pokud se jí chcete vyhnout, doporučuju po upečení umíchat hutnou pastu ze šťávy půlky citronu a moučkového cukru), začněte s cca 80 g vody na 100 g mouky.

Pečte na 170-180 stupňů cca 20 minut, podobně jako buchty. Před pečením pořádně oroste/potřete vodou nebo mlékem a zdobicím sáčkem naneste pastu tak, aby na každém buchtě byl kříž. Můžete/nemusíte zapařitJ. Jestli chcete hezčí kříže, doporučuju užší otvor zdobičky, já letos pokaždé ustříhla široký otvor a podle toho vypadají moje hcb trochu humpolácky.

Zatímco se pečou, připravte si sirup. Opět jsou dvě možnosti – rozmíchat pomerančový nebo meruňkový džem s vařící vodou a přecedit, nebo vzít 50 g vody, 50 g cukru a pár proužků pomerančové kůry a svařit to na hustější sirup. Horké houstičky prolijte sirupem a užívejte ještě teplé s plátkem másla.

Pokud nefandíte křupavé pastě z mouky a vody, je nyní čas na nanesení křížků z citronovo-cukrové polevy.

Vyzkoušená bezmléčná verze: místo mléko voda nebo rostlinné mléko (z domácích doporučuju mandlovo-kokosové nebo ovesné) a slunečnicový olej (těsto bude trošku lepivější, ale po pobytu v lednici se srovná do zpracovatelné podoby), popřípadě margarín (ne 100% ztužený tuk), který vyhovuje vašemu svědomí. Jdou celkem dobře i úplně veganské (10 g kukuřičného škrobu a 40 g vody).

Já máslo a živočišné tuky miluju, ale aktuálně mám od nich ne zcela dobrovolný půst. Kořeněné houstičky jsou ale nepostně/nemístně dobré i tak právě díky množství aromatických ingredienci… Užívejte ve zdraví a těším se na oslavy jara, Velikonoc, Paschy, pesahu… a tak vůbec.

hotcross4 hotcross3

 

Uložit

Uložit

Příspěvek byl publikován v rubrice Recepty a spol. a jeho autorem je maskrtnica. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

4 komentáře u “Kvasové Hot Cross Buns

  1. Chtěla jsem se jen zeptat, z jakého druhu kvásku jsou hot CROSS buns? Pšeničného? Jako z obyč. Hladké mouky?

  2. Dobrý den,
    už několik let po různých receptech na Hot Cross Buns pokukuju, ale až Váš recept z kvásku se mi natolik zalíbil, že jsem je musela zkusit :)
    Hlásím, že jsou měkkoučké, kořeněné tak akorát a nahoru jsem nedala tu tradiční mouku s vodou, ale jak jste poradila pastu z cukru a citrónové šťávy a je to moc dobré.
    Jsem moc ráda, že se zabýváte pečením z kvásku a že se pak s recepty podělíte. Markéta od Karlštejna

    • Děkuju, jsem rda, že se vydařilo. ona tradice je tradice, ale ta pasta je taková nijaká a blbě se krájí-trhá. Ale zase křupe. Citrónová je moje oblíbená:)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *