Kvasové Hot Cross Buns

Kvasové Hot Cross Buns

Hot cross bun, mňam! Anglická velikonoční specialita, kterou si oblíbili Angličané natolik, že ji jedí po celý rok podobně, jako my mazance a vánočky.

Na rozdíl od našich tradičních rituálních pečiv jsou ale tyhle houstičky o něco pikantnější díky koření, které ve větší či menší míře obsahují. Moje verze je kvásková (a jako bonus i bez mléka) a kořeněná trochu méně než je zvykem, zato bohatá na ovoce a díky kvásku o trochu méně sladká.

Na 12 malých bochánků (1 malý buchtový pekáč, cca  26×16 cm) budete potřebovat:

Kvas

  • 1 lžička startéru z lednice
  • 65 g hladké mouky
  • 65 g vody
  • 7 g cukru

Všechno smíchejte přibližně 12 hodin předem a nechte prokvasit. Cukr kvasinky povzbudí!

Finální těsto

  • 125 g kvásku (zbytek schovejte jako startér na další sladkosti – klidně zahustěte lžičkou mouky, ať má v lednici co požírat)
  • 75 g mléka
  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce (50 g)
  • 1 g soli
  • 60 g cukru
  • 55 g změklého másla
  • 80 g sušeného ovoce (brusinky a rozinky)
  • 3 g skořice
  • ¼ strouhaného muškátového oříšku
  • ¼ lžičky sušeného zázvoru
  • špetka mletého nového koření
  • špetka mletého hřebíčku
  • kůra z cca ¼ chemicky neošetřeného pomeranče

cukr a voda, popřípadě marmeláda na sirup, mouka a voda, případně moučkový cukr a citronová šťáva na křížky

Vše kromě másla smíchejte a uhněťte těsto, až dostane pěknou, jen lehce lepivou konzistenci, přidejte máslo a domíchejte s ním. Nechte 2-3 hodiny kynout přikryté v pokojové teplotě, mezitím jednou přeložte. Hotové těsto vložte na 6-24 hodin do lednice a nechte v ní dozrát.

Rozdělte na 12 kusů (vychází mi to kolem 55 g na kus) a z každého uválejte raneček, který svárem dolů vložíte do máslem vymazaného pekáčku. Nechte přikryté dokynout v teple další 3-4 hodiny.

Umíchejte pastu z hladké pšeničné mouky a vody na kříže (není nějak chutná, zato tradiční, pokud se jí chcete vyhnout, doporučuju po upečení umíchat hutnou pastu ze šťávy půlky citronu a moučkového cukru), začněte s cca 80 g vody na 100 g mouky.

Pečte na 170-180 stupňů cca 20 minut, podobně jako buchty. Před pečením pořádně oroste/potřete vodou nebo mlékem a zdobicím sáčkem naneste pastu tak, aby na každém buchtě byl kříž. Můžete/nemusíte zapařitJ. Jestli chcete hezčí kříže, doporučuju užší otvor zdobičky, já letos pokaždé ustříhla široký otvor a podle toho vypadají moje hcb trochu humpolácky.

Zatímco se pečou, připravte si sirup. Opět jsou dvě možnosti – rozmíchat pomerančový nebo meruňkový džem s vařící vodou a přecedit, nebo vzít 50 g vody, 50 g cukru a pár proužků pomerančové kůry a svařit to na hustější sirup. Horké houstičky prolijte sirupem a užívejte ještě teplé s plátkem másla.

Pokud nefandíte křupavé pastě z mouky a vody, je nyní čas na nanesení křížků z citronovo-cukrové polevy.

Vyzkoušená bezmléčná verze: místo mléko voda nebo rostlinné mléko (z domácích doporučuju mandlovo-kokosové nebo ovesné) a slunečnicový olej (těsto bude trošku lepivější, ale po pobytu v lednici se srovná do zpracovatelné podoby), popřípadě margarín (ne 100% ztužený tuk), který vyhovuje vašemu svědomí. Jdou celkem dobře i úplně veganské (10 g kukuřičného škrobu a 40 g vody).

Já máslo a živočišné tuky miluju, ale aktuálně mám od nich ne zcela dobrovolný půst. Kořeněné houstičky jsou ale nepostně/nemístně dobré i tak právě díky množství aromatických ingredienci… Užívejte ve zdraví a těším se na oslavy jara, Velikonoc, Paschy, pesahu… a tak vůbec.

 

hotcross4

 

Uložit

Uložit



14 thoughts on “Kvasové Hot Cross Buns”

  • Chtěla jsem se jen zeptat, z jakého druhu kvásku jsou hot CROSS buns? Pšeničného? Jako z obyč. Hladké mouky?

  • Dobrý den,
    už několik let po různých receptech na Hot Cross Buns pokukuju, ale až Váš recept z kvásku se mi natolik zalíbil, že jsem je musela zkusit 🙂
    Hlásím, že jsou měkkoučké, kořeněné tak akorát a nahoru jsem nedala tu tradiční mouku s vodou, ale jak jste poradila pastu z cukru a citrónové šťávy a je to moc dobré.
    Jsem moc ráda, že se zabýváte pečením z kvásku a že se pak s recepty podělíte. Markéta od Karlštejna

    • Děkuju, jsem rda, že se vydařilo. ona tradice je tradice, ale ta pasta je taková nijaká a blbě se krájí-trhá. Ale zase křupe. Citrónová je moje oblíbená:)

  • Tak jsem dnes na přání syna, ktery se o tomto pecivu ucil ve skole, upekla. Bylo to trochu nejisté-testo se mi po umiseni notne lepilo a neslo moc překládat, ale lednice to spravila. Vyslo to na odpokedni svačinu a nadseni to sklidilo veliké. Jsou krasne nadychane-to jsem ani nečekala. Pasta z mouky mi moc nesla-dala jsem do obyčejného sacku a zdoveni se nedařilo, tak nakonec hsem skoncila u citronove. Sirup z vody, cukru a kury pomerance jsme doplni primo pomerančovou šťávou a cele to pak bylo luxusni. Diky za recept.

  • Dobrý večer, Maškrtnica,

    Měla bych otázku na uzraní těsta v lednici – jak nejlépe poznat, že už je to ono? 🙂 mám upřímně stejný problem s chlebem, kdy se řídím spise časem než okem, protože ještě nemám moc chlebových zkušeností a v lednici mi přijde to kynutí prostě jiné (ač s výsledky jsem teda zatím spoko – hlavne díky Vám a geniálnímu postupu na pšeničný s žitnou kaší).

    Děkuju moc! Zatim mi to totiž dělá radost!

    • Inu, musí narůst:) jako jiné těsto. Hezky zvětšit objem. Což to droždí zmákne za noc:)

      • Tak jo, ja mu budu vice věřit 🙂 kvásek jsem si nachystala vcera v noci, tak uvidíme, jak se povedou! Děkuju moc!

  • Dobry den, moc dekuju za tenhle recept! Chtela jsem se zeptat – strasne malo mi to nakynulo – muze to byt prilis mladym “nerozpumpovanym”:) kvaskem? Nebo mam priste zkusit treba udelat testo ridsi? A kdybych mohla, tak bych prosila recept na kvaskove buchty nebo makovy zavin. Moc diky!!!

  • Juli, dobrý den,
    Můžete mi prosím dát nějaký tip, co dělat jinak? Dneska jsem ráno po cca 20 hod vytáhla těsto na HCB z lednice a přestože nevypadalo nijak nakynutě, udělala jsem ty bochánky a po asi 5 hodinách v pokojové teplotě (tj. u nás doma max 23) se vůbec nezvětšily. Dala jsem je do mírně zahřáté trouby cca na 1,5 hod – zvětšily se, ale ne úplně směrem nahoru, a pak jsem je už dala péct (na zač. s párou) – jsou tuhé, chuťově sice báječné, ale například s mazancem, který jsem podle vašeho receptu dělala na Velikonoce, se to vůbec nedá srovnat. Msjí strukturu jako nepovedený žitný kváskový chleba. Malá očka atd., a když jsem dělala před pár dny loupáky podle Vašeho receptu, s už déle sloužícím kvasem, tzn. ne s mladým, tak výsledek byl tuhý a navíc kyselý. Takže u HCB mám podezření, že musím přidat na teplotě pro obě kynutí mimo lednici a že v lednici je mám nechat jen těch 6 hodin, neb nám asi chladí příliš? A u těch loupáků tuším, že mi to prostě překynulo? Nebo moc teplo a málo vzduchu v teoubě přes noc, a proto ta kyselost? Chci v neděli udělat Vaši babku s makovou náplní, ale už teď se trochu bojím po těch nezdarech, ptž by to byla celkem i škoda surovin 🙁
    Mazanec byl moje první kváskové pečení v životě a moc se podařil, jsem do toho teď nadšenec, už jsem pekla i kváskovou bábovku a taky Vaše Lucinky (rozjely se mi hodně do šířky, ale přičítám to špaldové mouce a trochu moc ohřáté troubě pro kynutí). Všechno peču ze špaldové zatím, ptž pšeničnou hladkou z PROBIO zatím nikde nemají už skoro měsíc… a páč jsem prostě biomatka :)))
    Jo a ještě jeden poznatek – starší syn (3 a půl) odmítl ten mazanec jíst, i ty HCB mi řekl, že mu nechutnají, i ty loupáky moc nechtěl (tam se nedivím) – ale Lucinky si dal (přestože koření jsem použila skoro stejné jako na HCB, šafrán nebyl k dispozici…) a mladší (1 rok) ochutnal mazanec první den a vyplivl, ale třetí den, až byl trošku tvrdší, tak si dal. Lucinky taky dlabal a loupák taky. HCB jsem mu nedávala, je to i s tím sirupem už dost cukru na takovýho prcka 🙂 Takže mám pocit, že zdravější varianta z kvásku (oproti práškům do pečiva nebo droždí) je pro našeho staršího synka méně chutná, což mě trochu mrzí, ale rozhodně to nevzdám – té chuti se totiž nic nevyrovná!!!
    Moc děkuju případně za rady a ještě víc děkuju za Vaše krásné a velmi návodné recepty, pro moje začátky s kváskovým pečením je to dokonalé!

    • Dobrý den Veroniko, tak jestli se nepohly, mohlo to být podobně jako u nepovedených mazanců (ačkoli vám se povedl) kvasem, chtělo to větší péči. Plus tedy tady ještě může brzdit to sušené ovoce, pokud je z toho něco náhodou sířené… Děti jsou citlivé potvory, žof taky HCB má ráda… ale jen náznak kyselosti je může štvát, zvlášť když znají nekyselou verzi. Takže u všeho – chce to fakt super výkonný, svěží kvas, abyste je „oblafla:)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *