Švédský chléb Limpa

Švédský chléb Limpa

Limpa je švédský chléb s vůní koření, sladu a pomeranče. Kromě koření je i příjemně hořkosladký po přidaném sladu. Ve Švédsku ho najdete v mnoha variacích jako všední ekvivalent naší „šumavy“, ale někdy objevíte i speciální, více ovoněnou verzi vort limpa, svátečně obohacenou i sušeným ovocem. Určitě si ho někdy zkuste upéct, my jsme z něho nadšení!
A i přes pro nás netradiční aromatiku se k vánočním pochutinám, sýrům a šunce hodí perfektně.

Recept na chléb Limpa je součástí inzertního speciálu Pečeme s párou, který pro vás připravujeme ve spolupráci se značkou Electrolux. Mrkněte se na další recepty a trouby Electrolux, které umožní bezpečné připařování během pečení.

Suroviny

Suroviny na kvas:
15 g kvasu — startér
150 g celozrnné žitné mouky
150 g vody

Kvas, vodu a mouku smíchejte v míse, zakryjte a nechte přes noc vzejít (nebo nakrmte podle obvyklých zvyklostí, abyste měli výsledně cca 300 g aktivního rozkvasu).

Těsto na chléb:
300 g aktivního rozkvasu
270 g vody
100 g celozrnné žitné mouky
350 g pšeničné hladké či chlebové mouky
20 g mletého tmavě praženého sladu 
4 g fenyklu
1 g anýzu
1 g kmínu
kůra z jednoho menšího pomeranče
šťáva z poloviny pomeranče
12 g soli

Postup

Zpracujte vařečkou nebo hnětacím robotem s hákem na elastické, mírně lepivé těsto, chce to asi 12-15 minut ruční práce nebo 10 minut robotické práce. Vody můžete potřebovat více či méně, raději přidávejte opatrně. 

Těsto nechte kynout v míse nebo přesuňte do jiné, olejem vymazané mísy a přikryjte. Nechte asi 2-3 hodiny kynout v míse, v průběhu kynutí ze začátku 1-2x přeložte.

3 Z těsta vytvarujte bochánek a uložte jej do ošatky. Nechte kynout další 2-3 hodiny nebo přes noc v lednici, dokud se těsto skoro nezdvojnásobí.

4 Troubu nechte předehřát na 250 °C na horkovzduch s připařováním (SteamBake), v troubě nechte nahřívat litinovou pánev nebo jinou tlustou zapékací mísu. Dospod trouby vlijte asi 2 dcl vody. 

5 Chléb po dosažení teploty vsaďte na pánev, nařízněte a pečte asi 15 minut na plný výkon, poté vyvětrejte a dopékejte dalších 20-35 minut na 220 stupňů.

Alternativně pečte v zavřeném hrnci, který po prvních 15 minutách otevřete. Pozor, chléb vzhledem k množství sladu rychle karamelizuje, teploty bude možná nutné upravit v závislosti na stupni vyzrálosti vašeho těsta nebo použitého sladu.
Nezdá se, ale díky žitnému kvasu a určité hutnosti vyrží dlouho vláčný. 

Tip: Skutečný slad na vort limpa, tedy chléb se sladem koupíte v potřebách pro domácí pivovarníky. Původně se zadělával sladinou, tekutinou vzniklou při výrobě piva nebo whisky, dnes expati a domácí pekaři často zadělávají tmavým pivem a melasou, kterou někdy potírají i celý bochník. My moc doporučujeme nechat si na pečení navážit ve speciálce trochu sladu od různých druhů, liší se jak barvou, tak vůní — existují skvělé, tmavě pražené či zauzené varianty z ječmene i dalších obilnin. Celý sušený slad si jednoduše namelete ve výkonném mixéru nebo elektrickém tříštivém mlýnku na kávu. 

Koření umelte nebo nadrťte — rozhodněte se podle toho, jak vám chutná celý kmín v naší šumavě — někdo mele, jiný nechává koření celé.



17 thoughts on “Švédský chléb Limpa”

  • Dobry den, tak pred dvema tydny jsem tento chleb limpa zkusila, a vsem (cti: spolubydlovi a priteli) se moc libil! Pravda, slad jsem tady v Kanade nenasla, a tak to byl chlebik beze sladu, ale i tak to byla bomba! Moc dekuji za recept! Ta smes koreni je naprosto super!

    • Moc dobrý je i s melasou, tu byste v Kanadě možná sehnala! Jsme ráda, že chutnal, ta směs vypadá na pohled divně a pak vážně sedí úplně jako nic:)

  • Výborná, voňavá záležitost!
    Už delší dobu jsem kolem tohoto receptu „kroužila“. Když už jsem se konečně odhodlala, nesehnala jsem slad. A tak zaděláno s černým pivem a melasou. Je trošku sladší, příště možná přidám i vice koření,
    Můj manžel si nemohl vzpomenout na Limpu, tak ho překřtil na „Umpalumpu“ (z filmu Karlík a továrna na čokoládu), Inspitrovalo mě to a namazala si ho Nutelou. Ta chuť pomeranče s čokoládou ještě trošku vystoupila.
    Děkuji za vaše rady, recepty, inspiraci! Vaše fanynka Zuza

    • Umpalumpa je boží! :))) Jinak koření jde klidně dát až dvojnásobek, tedy podle místních. Ať se daří a hodně zdraví!

    • Dobrý den, chtěla bych chléb zkusit. Nevíte kde by se dal sehnat ten tmavě mletý pražený slad?
      Děkuji za odpověď

  • Poprosila jsem manzela, at mi koupi ve meste v pivotece karamelovy srotovany slad. Dovezl ho 1kg za celych 34 Kc Asi tusim, co ted bude cely rok u nas nejoblibenejsi chleb.. pect budu zitra, na vysledek jsem moc zvedava.

  • Dobrý den, chtěla bych chléb zkusit. Nevíte kde by se dal sehnat ten tmavě mletý pražený slad?
    Děkuji za odpověď

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *