Švédský chléb Limpa

Švédský chléb Limpa

Limpa je švédský chléb s vůní koření, sladu a pomeranče. Kromě koření je i příjemně hořkosladký po přidaném sladu. Ve Švédsku ho najdete v mnoha variacích jako všední ekvivalent naší „šumavy“, ale někdy objevíte i speciální, více ovoněnou verzi vort limpa, svátečně obohacenou i sušeným ovocem. Určitě si ho někdy zkuste upéct, my jsme z něho nadšení!
A i přes pro nás netradiční aromatiku se k vánočním pochutinám, sýrům a šunce hodí perfektně.

Recept na chléb Limpa je součástí inzertního speciálu Pečeme s párou, který pro vás připravujeme ve spolupráci se značkou Electrolux. Mrkněte se na další recepty a trouby Electrolux, které umožní bezpečné připařování během pečení.

Suroviny

Suroviny na kvas:
15 g kvasu — startér
150 g celozrnné žitné mouky
150 g vody

Kvas, vodu a mouku smíchejte v míse, zakryjte a nechte přes noc vzejít (nebo nakrmte podle obvyklých zvyklostí, abyste měli výsledně cca 300 g aktivního rozkvasu).

Těsto na chléb:
300 g aktivního rozkvasu
270 g vody
100 g celozrnné žitné mouky
350 g pšeničné hladké či chlebové mouky
20 g mletého tmavě praženého sladu 
4 g fenyklu
1 g anýzu
1 g kmínu
kůra z jednoho menšího pomeranče
šťáva z poloviny pomeranče
12 g soli

Postup

Zpracujte vařečkou nebo hnětacím robotem s hákem na elastické, mírně lepivé těsto, chce to asi 12-15 minut ruční práce nebo 10 minut robotické práce. Vody můžete potřebovat více či méně, raději přidávejte opatrně. 

Těsto nechte kynout v míse nebo přesuňte do jiné, olejem vymazané mísy a přikryjte. Nechte asi 2-3 hodiny kynout v míse, v průběhu kynutí ze začátku 1-2x přeložte.

3 Z těsta vytvarujte bochánek a uložte jej do ošatky. Nechte kynout další 2-3 hodiny nebo přes noc v lednici, dokud se těsto skoro nezdvojnásobí.

4 Troubu nechte předehřát na 250 °C na horkovzduch s připařováním (SteamBake), v troubě nechte nahřívat litinovou pánev nebo jinou tlustou zapékací mísu. Dospod trouby vlijte asi 2 dcl vody. 

5 Chléb po dosažení teploty vsaďte na pánev, nařízněte a pečte asi 15 minut na plný výkon, poté vyvětrejte a dopékejte dalších 20-35 minut na 220 stupňů.

Alternativně pečte v zavřeném hrnci, který po prvních 15 minutách otevřete. Pozor, chléb vzhledem k množství sladu rychle karamelizuje, teploty bude možná nutné upravit v závislosti na stupni vyzrálosti vašeho těsta nebo použitého sladu.
Nezdá se, ale díky žitnému kvasu a určité hutnosti vyrží dlouho vláčný. 

Tip: Skutečný slad na vort limpa, tedy chléb se sladem koupíte v potřebách pro domácí pivovarníky. Původně se zadělával sladinou, tekutinou vzniklou při výrobě piva nebo whisky, dnes expati a domácí pekaři často zadělávají tmavým pivem a melasou, kterou někdy potírají i celý bochník. My moc doporučujeme nechat si na pečení navážit ve speciálce trochu sladu od různých druhů, liší se jak barvou, tak vůní — existují skvělé, tmavě pražené či zauzené varianty z ječmene i dalších obilnin. Celý sušený slad si jednoduše namelete ve výkonném mixéru nebo elektrickém tříštivém mlýnku na kávu. 

Koření umelte nebo nadrťte — rozhodněte se podle toho, jak vám chutná celý kmín v naší šumavě — někdo mele, jiný nechává koření celé.



8 thoughts on “Švédský chléb Limpa”

  • Dobry den, tak pred dvema tydny jsem tento chleb limpa zkusila, a vsem (cti: spolubydlovi a priteli) se moc libil! Pravda, slad jsem tady v Kanade nenasla, a tak to byl chlebik beze sladu, ale i tak to byla bomba! Moc dekuji za recept! Ta smes koreni je naprosto super!

    • Moc dobrý je i s melasou, tu byste v Kanadě možná sehnala! Jsme ráda, že chutnal, ta směs vypadá na pohled divně a pak vážně sedí úplně jako nic:)

  • Výborná, voňavá záležitost!
    Už delší dobu jsem kolem tohoto receptu „kroužila“. Když už jsem se konečně odhodlala, nesehnala jsem slad. A tak zaděláno s černým pivem a melasou. Je trošku sladší, příště možná přidám i vice koření,
    Můj manžel si nemohl vzpomenout na Limpu, tak ho překřtil na „Umpalumpu“ (z filmu Karlík a továrna na čokoládu), Inspitrovalo mě to a namazala si ho Nutelou. Ta chuť pomeranče s čokoládou ještě trošku vystoupila.
    Děkuji za vaše rady, recepty, inspiraci! Vaše fanynka Zuza

    • Umpalumpa je boží! :))) Jinak koření jde klidně dát až dvojnásobek, tedy podle místních. Ať se daří a hodně zdraví!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *