PečemPecen: Toustový chléb přes noc

PečemPecen: Toustový chléb přes noc

Na toustový chléb nás přivedly peřinkové asijské tousťáky od malajské blogerky autumn.kitchen. Extra nadýchané, extra vatičkové. My ho trochu přizpůsobili našim chutím, kdy se chutí přiklání víc k briošce, přidali mírně na množství tuku a využili její finty jednorázového kynutí – i strukturu se postará hlavně dokonalé vyhnětení v robotu a dokonalé stočení. Večer zaděláte, dáte do formy, ráno pečete a k snídani ho máte nádherně vláčný.

Povedl se nám i z obyčejného pšeničného kvásku, ale méně nakyslý a tím víc toustový chléb připomínající je ze sladkého kvasu – tedy povbuzeného cukrem. Tím, že přidáte cukr, mimo jiné ověříte, že kvas sladké těsto utáhne ještě předtím, než teoreticky vyhodíte další suroviny zbytečně.

Pečeme s párou

Recept na ušatý chléb je součástí speciálu Pečeme s párou, který pro vás připravujeme ve spolupráci se značkou Electrolux. Mrkněte se na další recepty a trouby Electrolux, které umožní bezpečné připařování během pečení.

Na 1 chléb:

30 g kvasu

100 g mouky

70 g vody

25 g cukru

Nejdříve si připravíme kvas – ideálně z už aktivního (předem podle zvyku aspoň jednou po pobytu v lednici přikrmeného) pšeničného kvasu. Všechno smícháme a počkáme cca 10-12 hodin, dokud se kvas neztrojnásobí (ideálně tedy smíchat ráno).

Večer by měl být kvas na 3násobku svého objemu.
Vypadá pak takto:

Večer pak smícháme suroviny na chléb:

Připravený kvas

1 vejce

30 g cukru

300 g mouky

120 g mléka – je možné, že bude třeba přidat až 150, záleží na savosti mouky

7 g soli

35 g másla (přidáme až po důkladném vyhnětení másla).

  1. Do mísy robotu vložte všechny suroviny až na máslo a vyhněťte dokonale hladké, okénko tvořící těsto. Je možné, že bude potřeba přidat lžíci tekutiny, nebo mouky.
  2. Když je těsto hotové, přidejte po kouskách máslo a zahněťte do těsta (dalších 5-10 minut, těsto se tedy celkem hněte kolem 20-25 minut).
  3. Těsto na olejem mírně pomazané ploše rozdělte na 3 bochánky a rozválejte jako na videu. Nemusí nutně kynout, ale pokud by vám vycházelo pečení na nevhodnou hodinu, klidně ho před tvarováním můžete hodinu nechat v teple nebo na několik hodin schovat do lednice – a vytvarovat, až se vám bude hodit.
  4. Vložte bochánky do máslem vymazané formy a v zavřené troubě, do které do začátku klidně umístěte misku s horkou vodou, aby v ní bylo vlhko, nechte  cca 8-9 hodin kynout (při 21 stupních). Těsto by se mělo asi ztrojnásobit a hezky vykukovat přes okraj formy (23cm).
  5. Rozehřejte troubu na 170 stupňů, dospod vlijte 1 dcl vody, program SteamBake, nebo použijte nízký režim páry při pečení.
  6. Vložte formu s chlebem a pečte cca 40 minut. V Polovině pečení páru vyvětrejte a dopečte obyčejně.
  7. Vyndejte chléb z trouby, nechte lehce vychladnout a nesnězte ho hned celý!


47 thoughts on “PečemPecen: Toustový chléb přes noc”

  • Tak jsem pekla obyčejně jako chleba. Tzn v půlce vytáhla z formy. Tak kdyby někdo nevěděl. Tak nevytahovat jo?! I přesto luxusní nadýchané balonky. Vše jsem nechala déle, kvásek i kynutí. Míváme doma totiž chladněji takže celková příprava až po finální chlebík, včetně 2x nakrmení kvásku byla 3dny. Ale stojí za to si počkat Děti byly stejného názoru. Téměř jsme ho u snídaně vdechli 😀

  • Moc děkuji za tento recept. Vyšel dokonale, přesně jako na videu, a to jsem ho pekla z kvasu zitneho jednou nakrmeneho psenicnou a pak hned rozkvas a říkala jsem si že to asi tak lehké nebude a bylo. Právě jsem dojedla druhý krajíc a něco tak lehkého a hebkeho jsem ještě neupekla. Omylem jsem nepřidala další cukr do těsta ale vůbec mi to nevadí je nasladlý a výborný. Díky jsem nadšená a upeču všechno co tu najdu

        • Dobry den, mrknete na rozpis surovin v clanku, kopiruju i sem – at se vyvede!
          Na 1 chléb:

          30 g kvasu

          100 g mouky

          70 g vody

          25 g cukru

          Nejdříve si připravíme kvas – ideálně z už aktivního (předem podle zvyku aspoň jednou po pobytu v lednici přikrmeného) pšeničného kvasu. Všechno smícháme a počkáme cca 10-12 hodin, dokud se kvas neztrojnásobí (ideálně tedy smíchat ráno).

          Večer by měl být kvas na 3násobku svého objemu.
          Vypadá pak takto:

          Večer pak smícháme suroviny na chléb:

          Připravený kvas

          1 vejce

          30 g cukru

          300 g mouky

          120 g mléka – je možné, že bude třeba přidat až 150, záleží na savosti mouky

          7 g soli

          35 g másla (přidáme až po důkladném vyhnětení másla).

  • Dobrý den, jakou máte prosím formu? V mojí se mi chleba připeče a je pak roztrhaný

    • Dobrý den, má jich povícero, chce to fakt vrstvu másla, pokud se trhá – i v rozích! a klidně pro jistotu vysypat.

  • Přeji pěkný den Juli, musím chlebík pochválit, je suprový, s těstem se báječně pracuje a ve výsledku je úžasně nadýchaný, jako peříčko. Peču, hlavně synovi, pořád dokola. Děkuji za báječný recept.

  • Dobrý den Jul, zdravím. Můžu se zeptat jak je to možné , že mi vždy toustový chleba praskne po obvodu? I když naříznu vrch tak stále praská. Děkuji za odpověď. Bara

  • Zdravím Juli, můžu se zeptat čím to je , že mi vždy toust chleba praskne po obvodu? I když nařežu žiletkou vrch . Moc děkuji za odpověď.

    • Dobrý den, může to být nedokynutím, nebo trochu i okorá při závěrečném kynutí ve formě…

  • Dobrý den, šel by kvas připravit i z žitného kvásku, který používám na pečení chleba? Děkuji.

    • Dobrý den, pokud máte ozkoušené, že utáhne pšeničné těsto v pohodě a je čerstvě na vrcholu, tak půjde, jen tam bude to žito trošku zatěžovat střídu… ale pokud zvládá konverzi na pšenici, tak ani barvu neovlivní a může vyjít v pohodě, jen je z něj pečivo kyselejší.

    • Zdravím vespolek,

      ano šel, testováno a myslím, že nemám žádný F1 kvásek ani ruce, a vyšlo to dobře.
      Nebylo to nadýchané vatičkové pokušení, ale byl to světlý spíše hutnější toustový chléb a že by tam nějak vystupovala ta kyselost, neřekl bych.

      Doporučuji vyzkoušet, přemýšlet a případně upravovat proces 🙂

      M.

      • Hur! díky za zprávu:) čím aktivnější kvas a hnětení, tím víc vatička, ale je fajn, že vyšlo i tak k potěše.

  • Dobrý den kde prosím seženu tu krásnou perforovanou formu .? Nikde na internetu jsem ji nenašla . Děkuji Hana

    • Dobrý den, mívá ji Tchibo, ale záleží jak kdy – teď měli v červené, tu samou.

  • Ubrala jsem cukru, i tak je dost sladky, tak priste jeste mene.Kynout se mu nechtelo, nastesti v troube to dohnal:)). Je vyborny!

  • Musím napísať, ze je fantastický, uz som ho piekla viackrát, teraz na Vianoce dokonca ako biely koláč, pridala som trochu cukru a chutil skoro ako vianočka.
    Mäkký hebky a čerstvý aj na 2hy deň
    Ďakujem za super recept
    Zuzana

  • Dobrý den, takže v tomhle případě se úplně vynechá první kynutí v míse? Pokuď ano, tak si zas lámu hlavu nad tím, proč vůbec je první kynutí u běžných chlebů potřeba….:-)

    • vynechává, protože je extréně vyhnětené a drží vám ho forma. U běžných si musíte nejdřív udělat zákaldy, pak na to stavět fasádu (ošatkové kynutí:)

    • Dobry den, to znamena, ze kousek testa dokazete natahnout do blanky, ktera je poloprusvitna. Jako u tazeneho:]

  • Dobry den, poprosim radu. Ak sa vnutri urobila jaskyna po celej dlzke, cize sa vrch oddelil od chleba je nefojysnuty ci prekysnuty. Alebo zle stoceny? Dakuhem
    Zuzana

  • Dobrý den, chci se zeptat jestli bych mohla nechat kynout chléb delší dobu v lednici?

  • Ahoj Julka, prosím, keby som chcela kvas nahradiť lievito madre, vedela by si odporučiť orientačné množstvo koľko dať do cesta? (samozrejme, aktívne a nakŕmené) 🙂 Ďakujem.

    • Orientacne 180 g, lebo to je vlastne cca 120 g predkvasenej muky (plus cukor a voda). Bude teda pridat cca tych 20-30 g vody, ktora chyba, ale to aj tak vzdy zalezi aj na pouzitej muke, cukor asi nemusis, lebo ked nebude takto „natvrdo“ prekvaseny, bolo by to dost sladke…

      • Dobry den, poprosim radu. Ak sa vnutri urobila jaskyna po celej dlzke, cize sa vrch oddelil od chleba je nefojysnuty ci prekysnuty. Alebo zle stoceny? Dakuhem
        Zuzana

    • Dobrý den, pokud to zvládnete aspoň rozfázovaně hníst třeba 20 minut (klidně po 5 minutách a mezitím odpočinek), jde to:)

  • Dobry den, chci se zeptat, kvasek mi krasne vyskoci kdyz chystam rozkvas ale vysledny toustak po 10 hodinach kynuti nakyne sotva do pulky formy. Cim by to mohlo byt? Dekuji

    • dobry den, tazko odhadnut, ako spasie tu psenicu a cukor – zalezi od vasej skusenosti;) plus to kvoli razi moze byt mierne hutnejsie a kyslejsie. pripadne skuste prv previest na psenicu.

  • Upečeno, kynul celkem asi 16 hodin( poslední 3 při žárovce) ale to bylo asi starým kvasem z lednice..jinak je takový trochu sladší opravdu spíš jako brioche než náš klasický tousťák.

Napsat komentář: Lucia B. Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *