Na toustový chléb nás přivedly peřinkové asijské tousťáky od malajské blogerky autumn.kitchen. Extra nadýchané, extra vatičkové. My ho trochu přizpůsobili našim chutím, kdy se chutí přiklání víc k briošce, přidali mírně na množství tuku a využili její finty jednorázového kynutí – i strukturu se postará hlavně dokonalé vyhnětení v robotu a dokonalé stočení. Večer zaděláte, dáte do formy, ráno pečete a k snídani ho máte nádherně vláčný.
Povedl se nám i z obyčejného pšeničného kvásku, ale méně nakyslý a tím víc toustový chléb připomínající je ze sladkého kvasu – tedy povbuzeného cukrem. Tím, že přidáte cukr, mimo jiné ověříte, že kvas sladké těsto utáhne ještě předtím, než teoreticky vyhodíte další suroviny zbytečně.
Pečeme s párou

Recept na ušatý chléb je součástí speciálu Pečeme s párou, který pro vás připravujeme ve spolupráci se značkou Electrolux. Mrkněte se na další recepty a trouby Electrolux, které umožní bezpečné připařování během pečení.
Na 1 chléb:
30 g kvasu
100 g mouky
70 g vody
25 g cukru
Nejdříve si připravíme kvas – ideálně z už aktivního (předem podle zvyku aspoň jednou po pobytu v lednici přikrmeného) pšeničného kvasu. Všechno smícháme a počkáme cca 10-12 hodin, dokud se kvas neztrojnásobí (ideálně tedy smíchat ráno).
Večer by měl být kvas na 3násobku svého objemu.
Vypadá pak takto:

Večer pak smícháme suroviny na chléb:
Připravený kvas
1 vejce
30 g cukru
300 g mouky
120 g mléka – je možné, že bude třeba přidat až 150, záleží na savosti mouky
7 g soli
35 g másla (přidáme až po důkladném vyhnětení másla).
- Do mísy robotu vložte všechny suroviny až na máslo a vyhněťte dokonale hladké, okénko tvořící těsto. Je možné, že bude potřeba přidat lžíci tekutiny, nebo mouky.
- Když je těsto hotové, přidejte po kouskách máslo a zahněťte do těsta (dalších 5-10 minut, těsto se tedy celkem hněte kolem 20-25 minut).
- Těsto na olejem mírně pomazané ploše rozdělte na 3 bochánky a rozválejte jako na videu. Nemusí nutně kynout, ale pokud by vám vycházelo pečení na nevhodnou hodinu, klidně ho před tvarováním můžete hodinu nechat v teple nebo na několik hodin schovat do lednice – a vytvarovat, až se vám bude hodit.
- Vložte bochánky do máslem vymazané formy a v zavřené troubě, do které do začátku klidně umístěte misku s horkou vodou, aby v ní bylo vlhko, nechte cca 8-9 hodin kynout (při 21 stupních). Těsto by se mělo asi ztrojnásobit a hezky vykukovat přes okraj formy (23cm).
- Rozehřejte troubu na 170 stupňů, dospod vlijte 1 dcl vody, program SteamBake, nebo použijte nízký režim páry při pečení.
- Vložte formu s chlebem a pečte cca 40 minut. V Polovině pečení páru vyvětrejte a dopečte obyčejně.
- Vyndejte chléb z trouby, nechte lehce vychladnout a nesnězte ho hned celý!
Dobrý den Jul, zdravím. Můžu se zeptat jak je to možné , že mi vždy toustový chleba praskne po obvodu? I když naříznu vrch tak stále praská. Děkuji za odpověď. Bara
Zkuste trochu páry i při kynutí a lépe dokynout)
Zdravím Juli, můžu se zeptat čím to je , že mi vždy toust chleba praskne po obvodu? I když nařežu žiletkou vrch . Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, může to být nedokynutím, nebo trochu i okorá při závěrečném kynutí ve formě…
Dobrý den, šel by kvas připravit i z žitného kvásku, který používám na pečení chleba? Děkuji.
Dobrý den, pokud máte ozkoušené, že utáhne pšeničné těsto v pohodě a je čerstvě na vrcholu, tak půjde, jen tam bude to žito trošku zatěžovat střídu… ale pokud zvládá konverzi na pšenici, tak ani barvu neovlivní a může vyjít v pohodě, jen je z něj pečivo kyselejší.
Dobrý den kde prosím seženu tu krásnou perforovanou formu .? Nikde na internetu jsem ji nenašla . Děkuji Hana
Dobrý den, mívá ji Tchibo, ale záleží jak kdy – teď měli v červené, tu samou.
Ubrala jsem cukru, i tak je dost sladky, tak priste jeste mene.Kynout se mu nechtelo, nastesti v troube to dohnal:)). Je vyborny!
Uf:) Tak jsem ráda, že vyšel!
Musím napísať, ze je fantastický, uz som ho piekla viackrát, teraz na Vianoce dokonca ako biely koláč, pridala som trochu cukru a chutil skoro ako vianočka.
Mäkký hebky a čerstvý aj na 2hy deň
Ďakujem za super recept
Zuzana
Dobrý den, takže v tomhle případě se úplně vynechá první kynutí v míse? Pokuď ano, tak si zas lámu hlavu nad tím, proč vůbec je první kynutí u běžných chlebů potřeba….:-)
vynechává, protože je extréně vyhnětené a drží vám ho forma. U běžných si musíte nejdřív udělat zákaldy, pak na to stavět fasádu (ošatkové kynutí:)
Co to znamená „těsto tvořící okénko“?
Dobry den, to znamena, ze kousek testa dokazete natahnout do blanky, ktera je poloprusvitna. Jako u tazeneho:]
Dobry den, poprosim radu. Ak sa vnutri urobila jaskyna po celej dlzke, cize sa vrch oddelil od chleba je nefojysnuty ci prekysnuty. Alebo zle stoceny? Dakuhem
Zuzana
Pardon za chyby, strasne som sa ponahlala
Dobrý den, chci se zeptat jestli bych mohla nechat kynout chléb delší dobu v lednici?
Dobrý den, obávám se, že se zdaleka tolik nepohne… zůstane skoro tak, jak byl.
Ahoj Julka, prosím, keby som chcela kvas nahradiť lievito madre, vedela by si odporučiť orientačné množstvo koľko dať do cesta? (samozrejme, aktívne a nakŕmené) 🙂 Ďakujem.
Orientacne 180 g, lebo to je vlastne cca 120 g predkvasenej muky (plus cukor a voda). Bude teda pridat cca tych 20-30 g vody, ktora chyba, ale to aj tak vzdy zalezi aj na pouzitej muke, cukor asi nemusis, lebo ked nebude takto „natvrdo“ prekvaseny, bolo by to dost sladke…
Oh, skvelé, veľká vďaka za pomoc! 🙂
Dobry den, poprosim radu. Ak sa vnutri urobila jaskyna po celej dlzke, cize sa vrch oddelil od chleba je nefojysnuty ci prekysnuty. Alebo zle stoceny? Dakuhem
Zuzana
Dobrý den, dá se zvládnout i když nemám hnětací robot?
Dobrý den, pokud to zvládnete aspoň rozfázovaně hníst třeba 20 minut (klidně po 5 minutách a mezitím odpočinek), jde to:)
Dobry den, chci se zeptat, kvasek mi krasne vyskoci kdyz chystam rozkvas ale vysledny toustak po 10 hodinach kynuti nakyne sotva do pulky formy. Cim by to mohlo byt? Dekuji
Dobry den, jak velkou formu mate?:)
Dobry den, da sa pouzit aj razny kvasok?
Dakujem
dobry den, tazko odhadnut, ako spasie tu psenicu a cukor – zalezi od vasej skusenosti;) plus to kvoli razi moze byt mierne hutnejsie a kyslejsie. pripadne skuste prv previest na psenicu.
Dá se prosím ubrat cukr?
jasne:)
Dobrý den, prosím o info jaký typ mouky použit. Děkuji za odpověď
dobry den, psenicna hladka:)
Prosim o radu, cim nahradit vejce kdyz peci pro vegany? Dekuji moc:)
Dobrý den, stačí si trochu pohrát s tekutinou, podrží to lepek.
Upečeno, kynul celkem asi 16 hodin( poslední 3 při žárovce) ale to bylo asi starým kvasem z lednice..jinak je takový trochu sladší opravdu spíš jako brioche než náš klasický tousťák.
Jojo, ony i ty asijské „chleby“ jsou pro nás spíš sladké:)