V neděli se nedělá aneb SFF Stromovka

V neděli se nedělá aneb SFF Stromovka

V neděli se nedělá, v neděli si užívám. Ne, z blogu se nestává deníček. Vlastně mohl by, zážitků je dost, ba někdy až tolik, že není pořádně ani čas si sednout a něco ozkoušet a napsat… Street Food Festival byl jedním z nich a byla to po dlouhé době akce, která mě převelice bavila a pořád jsem jí plná, takže to musí ven. Čistě zaujatě, z pohledu performera-amatéra-prodejce;)
Původně jsem myslela, že nepůjdu, nebude kdy, nebude sil. Ale znáte to – pak něco sepne a vy se prostě hecnete a řeknete si, že by to vlastně mohla být legrace, nejen se procházet a ochutnávat. Přednášela jsem už na prvním SFF v květnu a pozvánku opět účinkovat v doprovodném programu jsem dostala i teď. Moc ráda jsem přislíbila účast. Pak ovšem ještě došlo na řeč s Michaelou z TRMS. Zrovna s Paulem Dayem otevírají nový podnik, Maso&Kobliha, takže na nějaké velké výjezdy na festivaly rovněž neměli příliš pomyšlení, ale pořád to v nás nějak hryzalo, jsme holky, co nemají stání… I došly jsme k myšlence, že obložíme pár chlebů s masem, číšníky a kuchaře necháme trochu odpočívat a užijeme si to čistě jako amatérské holčičí duo. S dobrým chlebem a samozřejmě masem z volných chovů. Tak vznikla Topinka, punktoastový pop-up dvou cvoků v květovaných zástěrách.

Fotky od Marka Bartoše, více po prokliku obrázkem přímo na oficiální FB akce.
Úvodní a toto foto od Marka Bartoše, více po prokliku obrázky přímo na oficiální FB akce.

Z pár chlebů bylo nakonec pěkných pár stovek, z jednoduché pomazánky nakonec tři – rillettes s čatní ze zelených rajčat, dančí paštika s mirabelkovou marmeládou a opraženými lískovými oříšky a sádlo se škvarky a troškou korejského chilli, místo klasické Šumavy tenhle zářivý dýňový chleba a pozvolné pohodové ráno se přehouplo v neuvěřitelný odpolední nával, kdy jsme chvílemi zapomínaly, jak se která z nás jmenuje. Povím vám, takhle lenivou neděli jsem si nepředstavovala ani ve snu.

Tomáš Hovorka zachytil naši krásnou symbiózu s Veltlinem.
.Tomáš Hovorka zachytil naši krásnou symbiózu s Veltlinem.

Jednoduše úlet. Přes počáteční zádrhele se stánkem na nás nakonec zbylo dokonalé místo, totiž plac mezi Veltlinem a TeaMountain, čirou náhodou asi nejlepší obchody/bary s vínem a čajem, které tu máme. Bohužel nám tam pak chyběla elektřina, ale jako správné děti ulice jsme si ji přitáhly – ne, ta šňůra mezi námi a grilem odnaproti nebyla příprava na večerní lampionky.
Poznala jsem neuvěřitelné množství lidí z Twitteru, Facebooku a blogu (ale omlouvám se, jestli vás neoslovím/nepozdravím správným jménem, až vás zase potkám, protože se mi obličeje chvílemi slévaly do jedné rozmazané šmouhy). Zaujaly jsme i redaktorku Českého rozhlasu, cheche.
15529204842_4fdacb078e_oPřednáškový sál se překvapivě dost zaplnil a lidi po mně neházeli rajčata, byť jsem nemohla předvést dokonale vykynutý chleba v ošatce, anžto nám počasí dopřálo překrásnou pokojovou teplotu a termobox obsadily paštiky.
15506373346_bedd41813d_oKromě našich originálních topinek jsme ochutnaly (ať žije výměnný obchod!) mnoho skleniček a kelímků vína a čaje od sousedů, uklidňující polévku, wrapy a pořádný boršč, suši, boží pizzu, burgery, koktejly, výbornou podzimní zmrzlinu a také dokonalé kremrole, které ovšem nebyly na prodej, takže na ty si nechte zajít chuť, ledaže Kubu překecáme, aby to příště taky zkusil. Abych to zkrátila – bylo z čeho vybírat a každý si mohl najít to svoje, jen lituju, že jsem asi sto padesát dalších věcí neochutnala.
kremroleJasně, odpoledne byly fronty, ale s dobrými akcemi to už tak bývá, člověk se jídlo/kapelu načeká a málokdy je v první řadě. Jestli na vás nevybylo, moc nás to mrzí, ale asi trojnásobně jsme překročily plánovaný set a pořád nebylo dost, nejinak tomu bylo jistě i u ostatních. Organizátoři akce, tedy Michal a jeho crew, si zaslouží pusu, big up a velkou podporu, tenhle unikátní podnik chce hodně sil. Začínám si připadat spíš jako rastafarián než pankáč, ale z nedělních positive vibrations těžím ještě teď, a to jsem pořád nedospala asi týdenní spánkový deficit. Takže ještě jednou díky všem vám, kteří jste se zastavili, usmáli se, pochválili, poradili…Byli jste neuvěřitelní.
Malý teaser na závěr: stavte se někdy i v M&K, vypadá to, že tam nějakou dobu pobudu, byť ne jako vrchní topinkovač. Ale o tom a dalších změnách příště.

Od Zásadně zdravě.
Od Zásadně zdravě.

Speciální díky pro pomocníky: kromě mojí parťačky Míši patří také sestře, která pomáhala celou dobu s odbavováním zákazníků, Paulovi, Martinovi, Warwickovi, Markovi, Betce, rodičům… Za pomocnou ruku, vařič, pomoc s vařením, auto nebo radu. Užily jsme všechno.

Ty hezčí fotky máme od Zásadně zdravě:)
Zásadně zdravě.
misa
@copywriterka
TOPINKA
Logo v noci malovala kamarádka Betka, která jinak studuje animaci na FAMU.
@jirimasek
@jirimasek


4 thoughts on “V neděli se nedělá aneb SFF Stromovka”

  • Pěkný den, akce SFF se mi moc líbí, ráda bych se zeptala na podmínky, které musí člověk splnit, když se chce zabývat (poloamatérsky) výrobou pečiva a následně jeho prodejem na akcích jako byl SFF. Mám na mysli např. hygienu atd.
    Moc děkuji za odpověď a přeju Vám, ať se daří. Jsem Vaším častým čtenářem.
    Katka

    • Dobrý den, nic jako poloamatérská výroba bohužel neexistuje, buď vyrábíte, nebo vaříte doma. Na SFF se počítá s tím, že pokud nejste profesionál, prodáváte na vlastní pěst a nikoli jako prodejce/výrobce jídla, ale cosi jako „performer“, tedy jakási speciální výjimka. Od hygieny jsme dostali soubor pravidel, která je nutno při manipulaci s potravinami dodržet (z hlediska živnosti jinak můžete nezdaněne za rok vydělat do 20 000, takže to jednorázově problém není). Podobně Restaurant Day, ten ani nijak s hygienou konzultován není, je to příliš široká akce a a každý funguje sám za sebe a na své triko. Na takové akci můžete leda doufat, že nikdo nepřijde, nebo se lépe dohodnout s nějakým fungujícím, schváleným subjektem, kdybyste to chtěla pomalu začít rozjíždět…
      Chystám se na to téma podrobněji napsat, ale je to na delší článek, na který teď moc času nemám. Jestli chcete třeba víc cukrařit, dá se pronajmout schválená výrobna (projekt Chefstarter, kde vám i poradí, třeba vzniknou i další – nebo vás může zaštítit nějaký známý a jeho restauarace, jak píšu výše) a za těch pár zaplacených hodin/dní byste mohla zvládnout vyrobit dost věcí na podobné větší akce, které nechcete nebo se na ně nelze jako punkáč bez výroby a živnosti přihlásit, aby se vám to vyplatilo. S chlebem tak moc nevyjde, to chce hrozně času a výdělek je na něm menší, takže leda známým z domova:)

Napsat komentář: Jiří Ďurina Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *