Vánoční tipy roku 2018

Vánoční tipy roku 2018

Podívejte se, mně je jasné, že jsem s dárky ten nejposlednější na světě. Ale věřím, že někteří z vás minimálně ještě tento týden přemýšlí, čím potěšit své blízké… I sebe. Tak aspoň v rychlosti, co je podle mě super dárek pro pekaře.

Pro začátek – určitě doporučuju okouknout starý článek, co mám v kuchyni já. Všechno stále drží /až na roztřískané skleněné mísy, ale to se prostě stává:)

Konkrétně do začátku:

OŠATKA NA KYNUTÍ CHLEBA

Jestli ještě vaše oběť žádnou nemá, pořiďte mu ji. Zadejte do vyhledávače pedigová ošatka a vyjdou vám domácí potřeby s pobočkami po celé České republice (Orion), určitě jsou i v Makru, v Butlers, v Alfabetu mají super celulózové… A můj speciální tip pro Pražáky je kromě trhů tato košíkárna.

Sociálně odpovědný podnik Košara, který prodává ručně pletené košíky za pár korun a ještě pomůžete. Nutno naznat, že jsopu dost řídce pletené, ale já stejně vystýlám utěrkou, takže mi to přijde fér – a hlavně to máte s osobním odběrem:)
Když už budete mrznout v okolí, skočte na kafe do onesipu a kupte tam i něco sladkého.

HRNEC NA PEČENÍ CHLEBA

Nedoporučuju kupovat příliš jednoúčelové dárky, mnohemlepší je podle mě litinový hrnec nebo pánev, popřípadě skleněná/keramická varianta téhož. S víkem nemusíte ani zapařovat, bez něj ano – ale hlavní je, že vám podrží teplo odspodu.

Mám litinové hrnce různých značek a pak super litinovou pánev Lodge, americká klasika, kterou miluju. Důležité je brát něco, co má přibližně velikost vašeho oblíbeného bochníku a nemá plastové součástti. Dobře se peče dokonce i v nerezovém nádobí se sendvičovým dnem a s vhodně skloněnými stěnami – máme na kurzech v Laboratoriu. Prostě vyberte tak, aby se vám líbilo a upekli jste v tom nejen chleba, ale třeba i rýži, tajin, pečení, cokoli.

LOPATA NA PEČENÍ CHLEBA

Jestli jste trochu kutilové, na domácí pečení kromě prkénka je fajn vyřezat z balzového dřeva, je lehká, skladná, dobře použitelná. Jinak používám tenké prkénko:)

KVAS

Kvas nasušte a následně zabalte do hezké skleničky (viz tento článek).

Hezké skleničky má třeba IKEA, Nila Daily nebo laboratorní potřeby (typu lékovky, z hnědého skla). Nic víc nepotřebujete.

HNĚTADLO a DRŽÁK NA ŽILETKU

Hnětač nabízí pořád Sonix, nově přidali i držák na žiletku. určitě od nich vyzvíte, kde koupit i osobně. Já mám míchadla od nich, nový držák jsme dostala darem od Drevko do kuchyne a je krásné a bezva. Myslela jsem, že nebude, ale je to příjemné!

NŮŽ NA CHLEBA

Nedám dopustit na svůj Victorinox. Fajn je i Opinel (mají v Praktice), ale než nejistý zoubkatý nůž, to radši investujte do nože s rovnou čepelí, který lze nabrousit. Nože na chleba jsou ošemetná věc.

 

 

View this post on Instagram

 

Ve vánoční záplavě si dovolím pauzu, chleby s kaší jsou totiž bezvadné a pozornost si zaslouží. Aniž byste přidali do těsta nějakou speciální surovinu nebo použili výjimečně silnou mouku, můžete díky nim udělat mnohem mokřejší těsto a s tím jde v ruce i mnohem vláčnější výsledek. Náš chleba s červenou pšenicí je ideální do začátku, protože ještě těsto není mokré příliš a navíc si ho z červené pšenice nebo ve variaci s jinou zajímavou obilninou upeče i ten, kdo nemá mlýnek na obilí – stačí mixér. Více ve receptu, link v profilu! Zkoušeli jste nějaké netradiční obilniny bez použití mlýnku? A chleby s kaší? Dejte vědět, jestli pomohlo. I nám někdy utíká pod rukama;) Recept jsme spolu s @cuketka vytvořili v partnerství s @peceme_v_pare pro naši pekařskou skupinu PečemPecen.cz ____ #pecempecen #pecemesparou #inzerce #spoluprace #porridgebread #sourdough #freshlymilled #realbread #kvas #kvasek #kvaskovanie

A post shared by Maškrtnica.cz (@maskrtnica) on

TÁL, PÁNEV NEBO HRNEC NA PEČENÍ

Častý dotaz, koupit tác a zvon na pečení chleba? Odpověď zní: Záleží, jak má obdarovaný velkou kuchyň. Jestli peče často a nemá místo na výstavu, ocení spíše jeden ze tří zmiňovaných předmětů. V hrnci se chleba nádherně upeče a není potřeba zapařovat – protože poklice. A upečete v něm i guláš. V pánvi nápodobně, také podrží i rozkydlejší chleba, ale je nutné troubu připařit, na druhou stranu si neopálíte zápěstí o vysoké stěny jako u hrnce, dobře se přenáší, v akci na videu výše. Tál můžete klidně nechávat v troubě a péct na něm cokoli, nepodrží sice chleba-lívanec, ale nahřívá se parádně, oproti kamenům na pečení velmi rychle, upečete na něm dva bochníky najednou a můžete ho použít i na různé placky na plotně. Litinový tál je můj největší kamarád.
Podobně jako litináč poslouží i zapékačka s víkem, na které sice neuvaříte na sporáku, ale jinak je také variabilní.

ROBOT

Aktuálně používám nejvíc Electrolux Assistent, který využíváme i na natáčení našich PečemPecen videí ve spolupráci s firmnou Electrolux. Robot potěší každého pekaře, víc jsem se rozepsala už dříve, mám doma ještě druhý v záloze.

TROUBA

Platí to samé, co u robota – spolupracuju s firmou Electrolux a trouby mám od nich. Mám model bez výrobníku páry, zapařujete tedy ručně, ale musím říct, že mi to na chleba naprosto vyhovuje, udrží páru se speciální Plus Steam programem i bez něj výborně.
Mám dvě, vestavné modely – EOA455550X a EOC5654AAX. První je starší, bez pyrolýzy, s relatyivně dost mechanickým ovládáním – teplotu i program volíte otáčecími knoflíky, což je rychlé a příjemné, rozsah má do 275, což je super. Druhá zmíněná je už modernější, víc „tlačítková“, ale neméně příjemná. Rozsah teplot až k 300 – což oceníte třeba na pizzu – a hlavně má tu pyrolýzu, což velebím každé dva měsíce, kdy její souputnici čistím ručně. Obě jsou uvnitř velmi prostorné a peču na nich skoro vše, co je na blogu.
P.s.: O troubu a mixér soutěžíme do 20.12.:)

ČOKOLÁDA

Na čokoládu se mě ptáte od doby, co vyšel tento článek.

Takže – jestli si chcete opravdu dopřát, doporučuju na ochutnávku a třeba i  do pečení bean2bar čokoládu, tedy od výrobců čokolády, kteří znají své farmáře a čokoládu nemíchají z hotové masy, ale přímo z bobů. Z českých (pardon, moravských) třeba Ajala – dostupná například v kavárnách I need coffee nebo Onesip, dále Herůfek (objednávám si kila pecek na pečení, v Praze mají třeba v Esce myslím), výborný je Claudio Corallo (Itálie), kterého jsme ochutnala v Laboratoriu nebo slovenská Lyra.

MISKY A MISTIČKY

Určitě se hodí pořádná mísa na zadělávání. Ideál je podle mě nerez nebo kvalitní plast, přikryjete jednoduše poklicí. Pokud chcete něco super na dlouhá kynutí těst – určitě gastronádobu s přiléhající víkem. Nebo cokoli o aspoň 3litrovém objemu s víkem.

VÁHA

Nejvíc se mi osvědčila listovní váha od Soehnle. Měří po gramech až do 15 kil, má velkou plochu, nežere moc baterky a vážila jsme na ní jak obří mísu, která má sama přes pět kilo, tak miminko v začátcích (tam jsem tedy plochu zvětšila proutěným košem:).
Většina jiných vah je moc malá, pomalá, nepřesná a váží jen nízké hmotnosti. Já – kromě videí – ráda navažuju rovnou do mísy, ušetří to spoustu nádobí.

TEPLOMĚR

Zásadní je, aby měl počítač zvenku, kablík se sondou v chlebu/jiné pečení. Zapíchnete do chleba po 20-25 minutách a čekáte. Jemné pečivo nechávám do 89 stupňů, žitné chleby na 99. Už nikdy vysušená vánočka nebo nedopečený žitňák (ze kterého prostě špejle vždy vyjde mazlavá).
Moje trouby mají sondu v sbě, takže se umí i vypnout, ale stejně občas teploměr používám u různých tvarů nebo třeba na olej na plotně, sirupy… Nestojí mnoho a poslouží i jako šikovná minutka. Skočte pro Fantast nebo jiný typově podobný.

 

DO ČEHO CHLEBA ZABALIT? VOSKOVÉ UBROUSKY!

Poslouží jako utěrka pro upečený chleba, pro obložené chleby, místo fólie na přikrytí mísy do lednice. Voskované ubrousky jsou zázrak skoro jako lněné sáčky na chleba, ale v něčem variabilnější – a omyvatelné. Moje kamarádka Liška v kurníku je vyrábí, ale leda, že si je vyzvednete osobně, nebo skočte do Nily, kde mají malé sety od BeesWrap, možná najdete lokálního prodejce i někde u vás. Chleba v tom fakt neokorá a nevadí, že se nevejde celý – důležité je zakrýt tu nařízlou část. Ubrousky mimochodem nádherně voní. Lněné pytlíčky mají na trzích nebo v pekárnách, určitě jsem je viděla v Praktice.

KNÍŽKY

Domácí pekař, Ruce v mouce nebo Hamelman Bread. V Book Therapy mají anglickou hezkou knížku Bread and Butter a Sourdough – Four days to happiness. Obě jsou spíš ke čtení, než receptové, ale já to mám někdy ráda. Jinak z beletrie je celkem zábavná novela Kvásek, anotaci najdete u Hosta – pro mě to byla fajn odpočinková a dobře napsaná beletrie, i když si myslím, že ten rozjezd měla Lois nějak snadný.

Tak, a to by bylo vše. Ráda bych vám to všechno nafotila, ale věřím, že lepší než fotky je každá hodinka navíc – takže to máte bez nich, zato pohromadě. Vynechala jsem něco? Snad ne, kdyžtak pište a doplním.
Pro pořádek dodávám, že s Electrolux máme spolu s PečemPecen.cz inzertní partnerství . Článek vznikl, protože se mi chtělo, se zmíněnými firmami mám dobré zkušenosti a ptáte se.

Přeju požehnané Vánoce a hlavně hodně klidu a zdraví!

 



7 thoughts on “Vánoční tipy roku 2018”

  • Ráda bych věděla, jaký litinový tál používáš? Dívala jsem se na web a jsou různé v nabídce, nedokážu určit, který je vhodný pro pečení chleba.

    • Ten, který mi u Rouska rozměrově seděl do trouby, aby ji dobře vyplnil na šířku/délku. Fakt nic moc víc k tomu nemám:) Stál 7-800.

    • pravda pravdoucí. já už mám teda druhou, ale myslím, že jsem ji odrovnala mnohým pravidelným stěhováním po kurzech atd.:)

  • Díky za tipy a kompletní shrnutí. Ještě bych uvítala tip na dobrou kuchyňskou váhu. Mám už třetí v pořadí a stále to není ono. Díky. Jana

    • Dobrý den Jani! Váhu mám Soehnle „listovní“ a jsem s ní asi nejspokojenější, už ji mají i ve spousě restauračních kuchyní jako doplňkovou, protože měří od gramu po 15 kg. Takže jsme na ní měřila i miminko:D
      Hodně podobnou teď udělala i tescoma, ale e to relativně novina, nemám ozkoušenou. Tu Soehnle mám už druhou, první jsem neustálým stěhováním na kurzy atd. a třískáním rozbila, ale zase koupila. Je rychlá, přesná, nespotřebovává moc baterky a má velkou plochu – což je na kusy těsta a velké mísy ideál.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *