Kanelbullar

Kanelbullar

Nejlepší švédský vynález? Kannelbular! Skořicoví šneci s vůní másla a kardamomu. Naučíme vás jak zadělat těsto i jak šneky vytvarovat. Nic to není, všechno pro vás máme pěkně na videu!

Recept na šneky je součástí speciálu Pečeme s párou, který pro vás s panem Cuketkou připravujeme ve spolupráci se značkou Electrolux. Mrkněte se na další recepty a trouby Electrolux, které umožní bezpečné připařování během pečení.

Suroviny

Na omládek:
100 g 
mouky
100 g mléka
10 g cukru
15 g čerstvého droždí (5 g sušeného)

Na těsto:
200 g 
omládku
400 g hladké mouky napůl s polohrubou
125 g másla
80 g mléka 
2 vejce
5 g soli
90 g cukru (část může být i vanilka)
½ lžičky mletého kardamomu

Náplň:
150 g 
másla
150 g cukru
8 g skořice
2 g mletého kardamomu

Postup

1 Ze všeho nejdřív zadělejte omládek – smíchejte suroviny asi hodinu předem. Ušlehejte náplň – změklé máslo utřete s cukrem a skořicí a kardamomem.

2 V míse robota smíchejte všechny suroviny kromě másla.

3 Hněťte asi 10-15 minut, těsto musí být krásně hladké. Poté přidejte máslo – někdy je třeba robotu trochu pomoci, aby se zapracovalo, a opět nechte hníst do úplně sametového těsta, které tvoří okénko.

Máslo obaluje lepková vlákna a tak, zvlášť pokud je ho mnoho, znemožňuje efektivní vypracování těsta – u těst s vyšším podílem tuku je fajn počkat, umožňuje-li to konzistence těsta.

4 Hněťte dalších asi 10 minut do úplně hladkého těsta.

5 Těsto nechte vykynout do zdvojnásobení, potrvá to kolem hodiny. Popřípadě nechte kynout přes noc v lednici.

6 Rozválejte na širší obdélník, který potřete skořicovou náplní a potřete náplní. Složte na třetiny jako obálku, jemně rozválejte, nechte 10 minut odpočinout a dorozválejte – odpočinek pomůže, aby se těsto netrhalo a nesmrsklo zpátky.

7 Nakrájejte na prožky, každý druhý nedokrojte, aby jednotlivé porce – vždy dva pruhy – zůstaly spojené.

8 Každý proužek 2x omotejte kolem prstů a poté „převažte“ zbytkem těsta, připadně jen zakruťte do spirály.

9 Hotové bochánky nechte vykynout, nejlépe v lehce teplé troubě nebo přikryté druhým plechem, aby neokoraly, cca 30-40 minut.

10 Pomašlujte, posypejte perlovým cukrem a nechte předehřát troubu i s vodou v prohlubni na program SteamBake, 190 stupňů. Pečte asi 25 až 30 minut.

Pokud se vám nechce pracovat s omládkem a chcete stihnout část práce dopředu, můžete celé těsto z kompletních surovin (včetně těch na omládek) zadělat i den-dva předem a nechat vykynout v lednici, což chuti a struktuře také prospěje a s těstem se mnohem příjemněji pracuje. 



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *