Kváskový mazanec

Kváskový mazanec

Je jednoduchý (oproti holubicím), chuťově výborný a vláčný několik dní. Recept na něj jste tu mohli najít už u příležitosti Vánoc, ale nezaškodí si to připomenout i nyní, případně si ho trošku přikořenit muškátovým oříškem.
Nic se neplete, málokdy se roztéká a žádné vzory se tak nezačnou slévat, spíš vyskakuje tak mohutně, že se bojíte, aby se na vás z trouby nevyvalil.
No, a jestli se přece jen bojíte a jste podobní smolaři jako já před pár lety, kdy jsem pekla postupně hned několik neplánovaných lívanců, co se děsně špatně krájely, nic vám nebrání pro jistotu kolem bochánku posadit vymazanou (o maličko větší) dortovou obruč.

Update – na co si dát pozor a jak ho mít ještě nadýchanější? Zde.
nakrojeny
Suroviny na těsto:
•    400 g kvásku (založeného 12-16 hodin předem ze lžíce kvásku, 200 g hladké mouky a 200 g vody)
•    125 g plnotučného mléka
•    620 g pšeničné hladké mouky
•    200 g cukru (krupice nebo krystal)
•    20 g vanilkového cukru
•    125 g vajec (3 malá vajíčka nebo 2,5 standardního). Při přebytcích vajec klidně přihoďte ještě dva žloutky.
•    180 g másla (zcela změklého nebo rozehřátého a vychladlého)
•    kůra z jednoho citronu
•    7 g soli
•    150 g rozinek (podle zvyklosti předem naložených v rumu, sířené propláchněte vařicí vodou)
•    100 g mandlí
•    Plátky mandlí na ozdobu, další vejce k pomašlování

Příprava těsta:
Máslo nechte rozehřát a následně odstavte z plotny, aby vychladlo. Pokud jste to dosud nestihli, naložte alespoň na chvíli rozinky do dobrého rumu (pro vůni stačí 5 cl).
Smíchejte kvásek, mléko, mouku, oba cukry a vajíčka, aby se vše spojilo v kompaktní hmotu. Nechte půl až hodinu přikryté odpočívat, poté přidejte sůl a hněťte asi 10 minut, než vytvoříte hezké těsto, které se bude odlepovat od stěn mísy.
Až poté přidejte máslo a citronovou kůru a postupně je zapracovávejte do těsta, dokud se zcela nevstřebají, následně rozinky a celé mandle. To potrvá dalších přibližně 5-10 minut (robotu je lepší na začátku se zapracováním másla trochu pomoct a zapřekládat to do něj, jinak může mít tendenci honit těsto v tukovém bazénku a nechytí se).
V robotu budete mít těsto za 15–20 minut hotové (první pět minut vždy na první rychlost, následně zvolte vyšší stupeň), ručně je potřeba těsto zpracovávat asi půl hodiny (nebo často překládat). Je spíše volnější, ale překládáním nebo pomalým kynutím v chladu zpevní, už při první přeložení uvidíte krásné “okénko”.
Přikryjte fólií nebo těsto přesuňte do olejem vymazané gastronádoby s víkem. Poté těsto nechte přibližně 3-4 hodiny zrát s tím, že každou hodinu a půl těsto popřekládáte (případně může kynout 24 hodin přikryté v lednici).
Rozdělte na 2 až 3 kusy (cca po 960 nebo 640 g) a jemně stočte do bochánků. Moc těsně neutahujte, pod povrchem se pak vypíná množství rozinek, které si koledují o připálení. Samozřejmě je možné upéct i jeden obří skoro dvoukilový bochník, ale trvá to déle a dobré propečení je složitější odhadnout (určitě je v tomto případě vhodnější širší kolo, než koule), protože povrch se upeče rychle, zatímco vnitřku to nějakou hodinu (a půl) může trvat.
Nechte kynout v zavřené troubě se zapnutým světlem (cca 30 stupňů) asi 3–4 hodiny nebo opět zvolte delší kynutí v chladu (letos jsem nechávala při 12 stupních asi 10 hodin, určitě by to sneslo i o dvě až tři hodinky navíc).
Kváskové mazance kynou pomalu a objem nezvětší nijak dramaticky, maximálně o třetinu, pak už je pomalu čas rozehřívat troubu na 250 °C (nebojte, ještě vyrostou). Pomašlujte je vajíčkem, posypejte mandlemi, nařežte do křížku (rozevřou se hezky tak, jak mají a jinde nepopraskají) a plech s nimi vložte do trouby.
Na spodní plech na dně trouby vylijte přibližně 150 ml vody, rychle troubu zavřete a ihned snižte na 210 stupňů. Po prvních 10 minutách snižte na 200–190 °C a pečte dalších 10 minut, poté dopékejte dalších přibližně 40–50 minut na 170 °C (postupně ještě snižte, pokud pečete větší nebo povrch příliš rychle hnědne, nebo přikryjte alobalem). Pro vláčnou vánočku jsou důležité dvě věci – tuk a hlavně správné postupné propečení, ale nikoli usušení. To znamená, že vnitřní teplota by uprostřed měla dosáhnout 88–90 °C. Méně znamená nedopečené těsto, více sušší a drobivější (částečně pomůže i test špejlí)
Nechte alespoň částečně vychladnout (úplné minimum je hodina, ale stále dost riskantní), aby se nesrazila střída.
Krásné svátky!

Na titulce jsou letošní mazance. Bylo jich osm a těsto bohatší o vejce, špetku koření i trochu másla navíc.

Recept vychází z drožďové klasiky podle pekařského technologa Martina Hanuse.
mazanec


Related Posts

Celozrnný žitný chleba pro všechny

Celozrnný žitný chleba pro všechny

Žitný chleba pro všechny! Pro ty, které bolí ruční zadělávání. Pro ty, kteří se bojí vařit celá zrna, protože neví, jestli odhadnou tu správnou konzistenci „al dente“ a následnou hustotu těsta. Pro ty, kteří neumí nebo se jim nechce stáčet a překládat. Pro ty, kterým […]

Jak na první domácí chleba

Jak na první domácí chleba

  Kde sehnat ošatku? Kdo mi dá kvásek? Co použít místo ošatky? Jak často krmit? Jak se peče kváskový chléb? A jde upéct kváskové housky? Na Pečempecen.cz a hlavně na facebookové stránce tohoto rozmilého komunitního projektu se po publikování článku na idnes.cz s podobnými otázkami roztrhl […]



211 thoughts on “Kváskový mazanec”

  • Dobry den, zacinam s LM (vedu ho 12.den) chtela bych se zeptat,jak, resp. Kolik ho pouzit na zalozeni kvasku? 1 lzici LM stejne jako 1 lzici psen. Kvasku? Nebo pridat o trochu vice vody? (v receptu 200mouky +200 vody). Diky moc za radu. M.

  • Mám dotaz, ten mazanec kyne volně nebo podobně jako chléb v oštce či nádobě švem nahoru a před pečením se vyklopí na plech ?

    • Kyne volně na pečicím papíru, pokud se bjíte, dejte kolem o 2 cm širší dortovou formu/vymazanou, ta ho případně udrží, případně nechávám kynout ve starých remoskových formách.

  • Tak už se mi také peče jen hodně rychle ztmavnul, tak jsem dala alobal. Potřebovala bych radu. Když péct, tak jak – myslím tím jestli horkovzduch, jen svrchu, zespod, svrchu i zespod najednou?

    • Když jsem recept psala, myslela jsem tím horní a dolní, pokud horkovzduch, tak klidně o 10-15 stupňů méně. Jinak pokud rychle tmavne, není problém i snížit teplotu nebo přepnout jen na spodní…

  • Dobrý den, šlo by udělat testo i z obyčejných kvasnic a stačilo by tak nějak od oka? 😀 nebo to bude chtít přesnou dávku kvasnic, aby se povedla tak pěkně jako tady ta Vaše? Děkuji 🙂

    • Sarko,
      muzete zadelat poreferment treba z 1/6 drozdi nebo cele testo i s moukou a tekutinoiu z prefermentu najednou s drozdim (dava se max 42 g na kilo, ale klidne staci i pulka – jen se prodlouzi kynuti).

  • Dobry vecer,
    velmi potrebujem Vasu radu. Chystam sa na mazanec. Musum ho ale piect tak, ako je postup, alebo mozem aj v liatinovom hrnci ako peciem chlieb?
    Dakujem
    Zuzana

    • Mozte kludne aj v hrnci, len by som opatrne zosunula na papieri, nie obracalanaopak z osatky:)

      • Dobrý deň,
        Je potrebné mať hrniec /jenske sklo nahriaté?
        Pri plechu v postupe píšete, že sa s plechom dáva mazanec do trúby… Nie je jasné, či je nutné plech/nádobu na pečenie nahrievat ako pri chlebe..
        Dakujeeem! (už min. Rok som piekla a viem ze jeden som nechala v chladničke v jenskom skle.. A bol výborný mäkký.. Len n si nepamätám. Ci som to sklo predtým nahrala.. Ale zrejme áno…

        • Dobrý deň, na chlieb nahrievam, ak necávam kysnúť mazanec priamo v jenskom skle, tak len vymastím a ak by sa rozkydol, podrží mi to:)

  • Pátek nebo svátek,mazanec nebo vánočka to může naše rodina kdykoliv. Tento recept má dnes premiéru a je opravdu štěstí,že v textu zmiňujete „tukový bazének“, protože, když jsem se v tom másle cachtala,chvilku jsem pochybovala,jestli jsem si správně přečetla údaj o jeho množství :o)))). Teď už těsto úspěšně kyne a já mám i po několikerém mytí stále voňavé ruce vanilkou. I tohle patří k radostem pečení. Děkuji,že se s námi dělíte o úžasné nápady

  • Výborný mazanec, děkuji za recept. Měla jsem málo pšeničné mouky, takže jsem dělala tak zhruba 2:1 se špaldovou a taky to funguje 😀 opravdu skvělý mazanec… doporučuji na vyzkoušení 😉

  • Krásný den, Maškrtnico. Chtěla jsem se zeptat, jestli je možné cukr nahradit třeba javorovým sirupem – tedy tekutým sladidlem. Přidat pak do těsta třeba více mouky? Díky moc a krásné Velikonoce!

    • Slo by, ale nez vice mouky, jistila bych to dortovou obruci – jinak bude zbytecne tuzsi celkove. Otazka je ovsem, proc to sladit javorovym sirupem – z hlediska zdravi to vyjde nastejno, z hlediska trvanlivosti muze castecna zamena za sirup prodlouzit trvanlivost, ale neni nutno cely a z hlediska chuti jasne, bude to moc dobre a javorove:)

      • Děkuji moc za odpověď! No, on už to chuťově nebude úplně tradiční mazanec, ale já i do vánočky cpu místo rozinek datle a fíky s trochou mixed spice (spíš už takový hot cross buns) 🙂 a říkala jsem si, že ten javorový sirup by tomu mohl taky slušet. Tak uvidím, jak to rozseknu. Krásné Velikonoce a díky za Vaši práci!

  • Dobrý den, jsem začátečník – mám za sebou 4 kváskové chleby a chtěla bych se pustit i do mazance, raději ale z poloviční dávky. K vašemu receptu bych měla dvě otázečky. 1) při poloviční dávce mám dát i polovinu rozkvasu? 2) lze první lednicové kynutí zkrátit cca na 12-13h(kvůli práci nebudu více stíhat a kynutí v teple mi časově také nevyhovuje), když těsto před uložením do lednice nechám cca 1 h nastartovat na lince a jednou přeložím. Děkuji

  • Mazanec je geniální! Po pěti letech pečení chleba jsem se odhodlala … a škoda, že jsem tak neučinila dříve 🙂 Je fakt výborný, krásně vykynul a ta vůně!!! Nemám slov, nedožije večera, to je jasné … Pro jistotu jsem nechala v dortové skruži a paráda. Stejně mám ale dotaz – 400 g kvásku je myšleno už pšeničného??? Já jsem udělala z žitné, hladké – chuťově to vůbec nevadí jen vizuálně je střída trochu šedší, než pouze z pšeničné mouky. Při pečení vyndám vodu po prvních deseti, dvaceti minutách, nebo je při pečení celou dobu? Šly by stejně udělat jidášky? Zdá se mi, že na dělání malých bochánků bylo těsto řídké … ale když z toho mlžete uplést vánočku, tak by asi šly plést i jidáše …díky díky a krásné Velikonoce

  • Robila som váš recept a je to brutal dobrý mazanec…vydaril sa na prvú šupu…maxi spokojnosť a želám nech sa podarí každému..,

  • Zdravím, u vašich receptů vanočky mazance je rozdílné míchání těsta. Jednou je vše bez soli a rozinek a pak je přidán i kvásek a sůl a rozinky později. Je to záměr nebo je chyba v postupu u jednoho z receptů ? Nevím tedy jestli se má kvásek přidat s moukou, vajíčky a cukry nebo až pak se solí. Děkuji.

    • Dobrý den Lucie, chyba neí ani jedno, ale pro jisttotu je fajn přidat kvásek až později – tedy když se mouka trochu seznámí s vodou a začne bobtnat. Ale pokud máte kvalitní hnětač, vyjde to tak či tak dobře. Držím palce!

  • Dobrý večer vás mazanec je úžasný už ho pečiem 3 x chcem sa spýtať,keď ho nechám kvasit v jednej velkej miske do rána a potom ho rozdelím na dva bochniky bude to vadit?ďakujem.

    • Myslíte finálny tvar? to by som radšej rozdelila predom, lebo si narušíte tú štruktůru, ktorů si v daném tvare cesto robí a po rozdelení zase potrebuje svoj čas…

  • Recept je pecka! 22 hodinová snaha se vyplatila a letos jsme měli nejlepší domácí mazanec v životě. Díky za vaše stránky. Píšete tak, že se ani nepovede recept pokazit. Všechno je jasné, vysvětlené a hlavně to funguje!

  • Dobrý den, povzbuzena úspěchy se Šumavou bez hnětení jsem se odhodlala k tomuhle mazanci (sladké kvaskové pečení povazuju pořád za vyšší dívčí). Výsledek je úplně luxusní,vyběhly krásně. Těsto je parádně vláčné (nesnáším dusivý buchty), a ta nadýchanost! Jako peříčko. Moc děkuji za srozumitelný a funkční recept. A ještě dotaz úplně mimo toto téma (omlouvám se) – máte někde prosím recept na kynuty knedlík z kvásku? Na blogu jsem ho nenašla…Děkuji moc a přejí pěkný zbytek Velikonoc. A.

  • Dobrý den, mohu se zeptat? Včera jsem namíchala na mazance podle vašeho recetu. Už to dělám po paměti, ptotože je pčeču počtvrté a všem doma moc chutnají. Jenže jsem ve spěchu udělala rozkvas jenom 250g místo 400g. Vůbec neívm jak se to stalo, ale uvědomila jsem si to až jsem hnětala těsto, že je to nějaký tuhý. Když jsem pak přidala máslo, těsto vypadalo normálně a tak jsem ho uložila do lednice. Ovšem po 12 hodinách se vůbec nezvedlo. Myslíte, že tam mám zahnětat ještě dašlí rozkvas, nebo mám počkat do večera nebo třeba i delší dobu? Myslítě, že z toho ještě něco bude?
    Děkuji za odpověď
    S pozdravem
    Petra

    • Nakonec to dopadlo dobře. Kynou! Budou sice až o 12hodin později, ale kvysnice jsem tam přidat nemusela. Pekný den.

  • Poprvé jsem jsem se odhodlala k mazancům, těsto luxusní, krásně mě vyskočil v troubě :))) vyzkoušela jsem test špejlí a vytáhla z trouby a viděla jak mi padá dolů před očima !!!! asi měl zůstat v troubě a pomalu chladnout ?

    • To me mrzi – spis chtel celkove dele pect. Ja zapichuju u receptu napoprve tepomer cca po 30 minutach a vytahuju, az je hotovo, spejle a delsi otevreni bohuzel obcas nepomuze.

  • Tak vyzkoušeno ze špaldové mouky a mohu vřele doporučit, je výborný, nadýchaný a vláčný. Jiný už péct nebudu. Děkuji

  • Prosím- na založení kvásku musí být už lžíce převedeného na pšeničnou, nebo můžu použít žitný? 4etla jsem, že by mohl mít „kyselý ocas“… děkuji

    • Taky jsem dělala ze žitného kvásku, ale musela jsem si udělat pčeničný (špaldový) právě kvůli tomu kyselému ocasu. Prostě mi to vadilo, nemohla jsem přijít na to, čím to je. Vynechala jsem i citronovou kůru 😀 Ale nakonec jsem na to narazila na pečempecen a už mi kyne ze špaldového kvásku, tak uvidíme, jak bude chutnat.

  • Tuto tříletou debatu asi nejsem schopná celou přečíst. Třeba o tom slovo padlo…Takže se ptám proč se ty ingredience nemohou smíchat najednou ? Proč se musí máslo s kůrou přimíchávat nakonec ?

    • Mohou, ale máslo/tuk snižuje schopnost lepku vytvořit co nejlpší strukturu, takže je dobré to přidat až poté, co už těsto zčásti vypracované je. U mazanců s tímto poměrem to ještě není tak znatelné, ale tučnější těsta to vyžadují.

  • Ahoj, tak jsem dělala poprvé, chuťově výborný. Jen mám dotaz k postupu…to kynutí v troubě je na plechu? Připadám si jako blbec, nechala jsem těsto v misce a pak přendala na plech, v důsledku toho asi moc nenaskočil, ale nesrazil se. No jinak si nedovedu představit, jak bych dávala plech do lednice 🙂

      • ještě jeden dotaz, poslední dobou mám to těsto jako beton, než přidám máslo…asi to bude moukou, tak přidávám víc mléka. Nebo to má být opravdu tuhé. Mléka přidávám tak, aby to bylo pěkně vláčné 🙂

  • chystám sa na tento tvoj úžasný mazanec ,len sa chcem opýtať ,keď by som ho dala do chladničky kysnúť, tam sa už neprekladá, či po vymiesení cesta ,ho nechať vonku 3-4 hodiny ,v tom čase prekladať a potom môže ísť na 24 h.do chladničky ?Alebo ho hneď po vymiesení dať do chladničky a neprekladať.Ďakujem

  • Ahoj maškrtnica, môžem použiť namiesto hladkej múky špaldovú múku? Ak áno zostáva rovnaký pomer vody? Ďakujem ti

  • Přeji pěkný den. Úžasne popsany recept. Mazanec úspěšně upeceny. Jako startér jsme použila lžíci zitneho kvasu…..část psenicne mouky nahradila moukou spaldovou a místo celých vajec použila pouze žloutky. A šupla ho do litinové ho hrnce :)….a nemá chybu:)))

    • Jen se žloutky to je ještě luxusnější, dala bych asi hned:) Jsem ráda, že vyšel a litiňák je fajn volba, zvlášť v kombinaci s větším množstvím špaldy, který má někdy tendenci se trochu rozlévat. Díky a pěkný den i Vám!

  • Dobry den prajm, myslite, ze keby som pouzivala rozkvas z celozrnnej spaldovej uz by to nebolo ono?? VDAKA

    • Myslím, že to záleží na vás – budete mať určitý podiel celozrnnej múky aj vo výslednom pečive, čo samozrejme je možné, ale trošku to chuť/štruktúru ovplyvní, nie je to ale nijak obrovské množstvo, tak myslím, že bude ok.

      • Dakujem velmi pekne za vasy rychlu odpoved. Este ide o to co robit ak sa bude cesto roztekat..to sa mi casto stava pri tej spalde 🙁 . Nejak si neviem dat rady s pomerom vody a muky odhadnut to je tazke…VDAKA

        • Ja nechávám pomer určite rovnaký (resp. nie menej vody), tá špalda je proste niekedy nestabilná a obmedzením vody z tohto receptu mi to príde suchšie… Skúsiť lepšie postrážiť kysnutie, kvas, a prípadne sa istiť, ako kolegyňa nižšie liatinovým hrncom alebo obručou tortovej formy.

    • Dobrý den. Recept je fantastický. I když je časově náročný, stojí za to. Udělala jsem náhradu částí mouky celozrnnou spaldovou a stále vynikající. Mazaně z droždí nedosahuje takové jemné chuti. Díky!

  • Prave pecu kvaskove mazance a napadlo me zda by bylo mozne je upect v litinovem hrnci podobne jako kvaskovy chleba? A kdyz tak pri jakych teplotach? Mazanec obsahuje maslo, cukr a vejce. Mohlo by to mit nejaky vliv na peceni a celkovy vysledek? Jinak peceni chleba v litinaci je supr vec a vzdycky kdyz odklopim viko a vidim ten nadherny pecen, tak mam druhe vanoce!

    • Šlo, ale tyeploty určitě mírnější, cca tak, jak píšu tady… a podložit tím papírem, aŤ se nepřiškvaří cukry a rozinky.

  • Nikdy jsem nepekla (ani nejedla) lepší… Ta vláčná struktura… Ach…Dnes jsem objevila kousek v utěrce od Velikonoc a po rozpečení v troubě je naprosto ready… Trvanlivost tedy taky dost hustá. Jo a první mazanec, který jsem nepotřebovala mazat máslem, jak byl dobrý „jen tak“.. P.s. Uvnitř byly ořechy místo mandlí, takže s okolním bezořechovým věncem to bylo dvoubarevné. Paráda.

  • Takže jsem se uspokojila, tím že mám nakoupeny všechny suroviny a mám svůj kvásek a dále jsem nečetla. V 10 večer jsem s rozjetým kváskem otevřela internet a zjistila 1) že ho mám kvásku skoro 2x více a o hodně řidší než v receptu, 2) že se to má míchat postupně s krátkými kynutími mezi tím a pak že to ještě několik hodin kyne.
    Takže jsem usoudila, že pokud chci jít spát dřív než usnu vestoje nezbývá mi, než odhadem přizpůsobit množství surovin, smíchat vše úplně najednou a nechat kynout max hodinu půl a udělat z toho raději bochánky dva než jeden obří. A světe div se mazance se povedly, krásně nakynuly, v troubě ještě vyskočily a vypadají dokonale. Ochutnávka zítra.

  • Také chválím. I druhý den je výborný, vláčný, nadýchaný. Ale vidím, že jsem jedna z mála, komu nakynul. A to opravdu nakynul 🙂 Už kvásek mi pěkně nastartoval a těsto bylo také pěkně nakynuté. Je fakt, že s hnětením jsem si dala záležet. Zrál 4 hodiny. Udělala jsem 3 bochánky, šupla je na plech a na další 4 hodiny s nimi do rozsvícené trouby. (s tím jsem zatím neměla zkušenost) … a pak mi téměř přetekly z plechu, pečením ještě naskočily, takže mi vznikl krásně nadýchaný trojlístek. To jsem tedy nečekala, zvlášť když čtu, že s kynutím to není nijak žhavé. Chuťově výborný, sladký mi přijde akorát – jíme jen tak nebo s máslem. Jen jsme měla strach z množství rozinek, tak jsem jich dala cca 2/3, ale mohla jsem je tam dát s klidem všechny.

    • Nejste jedna z mála, úspěšnost je velmi vysoká:) Zde i na sladké podskupině PečemPecen najdete většinu úspěšných, ale holt to kváskové pečivo je občas zrádné a má tak 20 procentní neúspěšnost, každý ho máme prostě jiný (kvas a návyky). Lidi se také spíše ozvou, když něco nevyjde nebo se potřebují doptat, to je normální:)
      Jsem ráda, že vyšel a napsala jste!

  • Děkuji moc za recept na mazanec, je vynikající a moc pěkně se dělal. Všem moc chutnal . Hezké velikonoce a krásné jaro. Alena

  • Tak i když včera jsem upekla 6 mazanců z droždí a 2 kg mouky plus jeden bezlepkový, nedalo mi to a zadělala jsem i z kvásku. S těstem se luxusně pracuje, večer mi dokyne, mazance nechám kynout přes noc a péct budu ráno. Těším se na ně, těsto mi moc chutnalo 😀 Díky za tip s dortovou obručí, použila jsem i špaldovou mouku, tak se tip hodí. Dám vědět, jak dopadly 🙂

    • Jsou výborné, dostala jsem za ně dokonce pochvalu od profi cukrářky 🙂 Příště dám víc másla a cukru. Díky za recept!

      • Těší mě a díky za zprávu! Ona ta subjektivní vláčnost a kyselost v tomto případě hodně záleží na správném vykynutí, trošku překynutý sežere víc cukru a střídka je taky jiná… Ale záleží hlavně na chuti a kvásku, hodně lidí zase snižuje, baví mě sledovat, jak si to lidé přizůpůsobují, hlavně když se vydaří:)

  • Díky moc za recept, mazanec je opravdu výborný! Věřím i tomu, že bude déle vláčný než ten z droždí. Jen jsem asi udělala chybu, že jsem trochu „ošulila“ dobu kynutí (místo 6 hodin jenom asi 4), mazanec nevyběhnul tak pěkně jako ten Váš na obrázku 😉 Nebo by to mohlo být něčím jiným? Je zkrátka trochu placatější a hutnější, ale chuť je pořád moc dobrá 🙂

  • Dobrý den,

    Prosim Vas o radu,piekla som mazanec ale nenakynul mi,skor bola z neho placka.Piekla som ho vsak s hladkej spaldovej muky namiesto psenicnej.Mohlo by to byt tym?Som začiatočníka s kvaskovym pečením a nechcem piecť z bielej muky, nakolko mam malu dcéru a prave kvoli nej som sa do toho pustila.Spaldova muka sa vsak sprava inak ako pšeničná a receptov so spaldovou múkou je velmi malo.Preto by som Vas chcela poprosiť o radu ako nahrádzať psenicnu muku spaldovou,aby to nerobilo problemy.dakujem velmi pekne

    • Dobry den,
      ako mozte vidiet tu v komentaroch alebo v PecenPecen.cz skupine na fb na sladke pecenie, so spaldou to ludom vychadza tak 1:1, prave tento recept. Pestuje sa vacsinou v mensom a medzi jednotlivymi mlynmi a dodavatelmi, ba dokonca aj sarzami byvaju ohromne rozdiely. S tazsim brioskovym pecivom je to teda potom vzdy risk, recept nerecept.
      Ak pisem v texte – ak experimentujete alebo si nieste isti, urcite je dobre pouzit tortovu formu alebo nabuduce skusit ineho vyrobcu. Da sa pridat viac muky, ale potom je zase mazanec tuhsi a sussi, co je na skodu. Inak ak vasa dcera nema vyslovene problem, mozno je lepsie aspon na sviatocne pecivo pouzit muku klasicku psenicnu hladu a spaldovu 1:1. Spalda je stale predovsetkym typ psenice {aj ked starsej}, takze aj ked mi tiez velmi chuti, ak chcem konzistentne vysledky, radsej dam kus klasickej – z hlasidka zdravia to bohuzial naozaj az taky rozdiel nie je a mazanec so vsetkym tym cukrom a maslom je proste radost, ktoru si doprajeme len raz za cas:).

  • Jedním slovem Úžasnýýý !!! Byla jsem zvědavá na chuť sladkého z kvásku, vůbec nejsem zklamaná. Dělala jsem jen z poloviční dávky, dala víc mléka, zdálo se mi tužší těsto a dala jsem asi 100gr másla. Mechová střídka, senzační chuť, objem mi zvětšil snad o polovinu. Sama jsem byla překvapená, jak krásně kynul…mám ho skoro přes celý plech. Pekla jsem včera, dnes je stejně dobrý, vůbec není suchý, asi tím věším podílem másla 🙂 prostě paráda,děkuji za recept Monika

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *