Kváskový mazanec

Kváskový mazanec

 

Je jednoduchý (oproti holubicím), chuťově výborný a vláčný několik dní. Recept na něj jste tu mohli najít už u příležitosti Vánoc, ale nezaškodí si to připomenout i nyní, případně si ho trošku přikořenit muškátovým oříškem.
Nic se neplete, málokdy se roztéká a žádné vzory se tak nezačnou slévat, spíš vyskakuje tak mohutně, že se bojíte, aby se na vás z trouby nevyvalil.
No, a jestli se přece jen bojíte a jste podobní smolaři jako já před pár lety, kdy jsem pekla postupně hned několik neplánovaných lívanců, co se děsně špatně krájely, nic vám nebrání pro jistotu kolem bochánku posadit vymazanou (o maličko větší) dortovou obruč.
nakrojeny
Suroviny na těsto:
•    400 g kvásku (založeného 12-16 hodin předem ze lžíce kvásku, 200 g hladké mouky a 200 g vody)
•    125 g plnotučného mléka
•    620 g pšeničné hladké mouky
•    200 g cukru (krupice nebo krystal)
•    20 g vanilkového cukru
•    125 g vajec (3 malá vajíčka nebo 2,5 standardního). Při přebytcích vajec klidně přihoďte ještě dva žloutky.
•    180 g másla (zcela změklého nebo rozehřátého a vychladlého)
•    kůra z jednoho citronu
•    7 g soli
•    150 g rozinek (podle zvyklosti předem naložených v rumu, sířené propláchněte vařicí vodou)
•    100 g mandlí
•    Plátky mandlí na ozdobu, další vejce k pomašlování

Příprava těsta:
Máslo nechte rozehřát a následně odstavte z plotny, aby vychladlo. Pokud jste to dosud nestihli, naložte alespoň na chvíli rozinky do dobrého rumu (pro vůni stačí 5 cl).
Smíchejte kvásek, mléko, mouku, oba cukry a vajíčka, aby se vše spojilo v kompaktní hmotu. Nechte půl až hodinu přikryté odpočívat, poté přidejte sůl a hněťte asi 10 minut, než vytvoříte hezké těsto, které se bude odlepovat od stěn mísy.
Až poté přidejte máslo a citronovou kůru a postupně je zapracovávejte do těsta, dokud se zcela nevstřebají, následně rozinky a celé mandle. To potrvá dalších přibližně 5-10 minut (robotu je lepší na začátku se zapracováním másla trochu pomoct a zapřekládat to do něj, jinak může mít tendenci honit těsto v tukovém bazénku a nechytí se).
V robotu budete mít těsto za 15–20 minut hotové (první pět minut vždy na první rychlost, následně zvolte vyšší stupeň), ručně je potřeba těsto zpracovávat asi půl hodiny (nebo často překládat). Je spíše volnější, ale překládáním nebo pomalým kynutím v chladu zpevní, už při první přeložení uvidíte krásné “okénko”.
Přikryjte fólií nebo těsto přesuňte do olejem vymazané gastronádoby s víkem. Poté těsto nechte přibližně 3-4 hodiny zrát s tím, že každou hodinu a půl těsto popřekládáte (případně může kynout 24 hodin přikryté v lednici).
Rozdělte na 2 až 3 kusy (cca po 960 nebo 640 g) a jemně stočte do bochánků. Moc těsně neutahujte, pod povrchem se pak vypíná množství rozinek, které si koledují o připálení. Samozřejmě je možné upéct i jeden obří skoro dvoukilový bochník, ale trvá to déle a dobré propečení je složitější odhadnout (určitě je v tomto případě vhodnější širší kolo, než koule), protože povrch se upeče rychle, zatímco vnitřku to nějakou hodinu (a půl) může trvat.
Nechte kynout v zavřené troubě se zapnutým světlem (cca 30 stupňů) asi 3–4 hodiny nebo opět zvolte delší kynutí v chladu (letos jsem nechávala při 12 stupních asi 10 hodin, určitě by to sneslo i o dvě až tři hodinky navíc).
Kváskové mazance kynou pomalu a objem nezvětší nijak dramaticky, maximálně o třetinu, pak už je pomalu čas rozehřívat troubu na 250 °C (nebojte, ještě vyrostou). Pomašlujte je vajíčkem, posypejte mandlemi, nařežte do křížku (rozevřou se hezky tak, jak mají a jinde nepopraskají) a plech s nimi vložte do trouby.
Na spodní plech na dně trouby vylijte přibližně 150 ml vody, rychle troubu zavřete a ihned snižte na 210 stupňů. Po prvních 10 minutách snižte na 200–190 °C a pečte dalších 10 minut, poté dopékejte dalších přibližně 40–50 minut na 170 °C (postupně ještě snižte, pokud pečete větší nebo povrch příliš rychle hnědne, nebo přikryjte alobalem). Pro vláčnou vánočku jsou důležité dvě věci – tuk a hlavně správné postupné propečení, ale nikoli usušení. To znamená, že vnitřní teplota by uprostřed měla dosáhnout 88–90 °C. Méně znamená nedopečené těsto, více sušší a drobivější (částečně pomůže i test špejlí)
Nechte alespoň částečně vychladnout (úplné minimum je hodina, ale stále dost riskantní), aby se nesrazila střída.
Krásné svátky!

Na titulce jsou letošní mazance. Bylo jich osm a těsto bohatší o vejce, špetku koření i trochu másla navíc.
mazanec



135 thoughts on “Kváskový mazanec”

  • Zdravím, zrovna mi první krásně roste v troubě a druhý mám od odpoledne v lednici, že ho upeču hned zítra ráno. No dělala jsem ho podle vánočkového postupu, bo včera tu ještě tento nebyl, že a to už jsem musela kvásek založit. Popravdě těsto mě fakt hodně překvapilo svou jemností, nemám robota, takže jsem to musela uhníst, ale při tom překládání to byla teda pohádka. Je fakt, že moc nenakynul, spíš se „rozjel“ o tu třetinu do šírky, ale teď v troubě už krásně narostl. No nemůžu se dočkat rána, protože už to tu nádherně voní! Díky moc za recept!

    • Tak snad bude chutnat, zní to nadějně:) On nevypadá, ale většinou pak opravdu vyhupsne skoro až moc – a vánočka je vážně to samé, jen jinak vytvarované.

    • Teď jsem dopekla mazance a jsou luxusní. Nekynuly mně tak dlouho ale vůbec nevadí. Překvapilo mě jak jemné je těsto. Děkuji.

  • Tak dnes jsem se pustila do tohoto mazance jako svého druhého kváskového výtvoru a dopadlo to úplně úžasně. Sice jsem se zděsila, že ani po třech a půl hodinách kynutí nevyběhly, ale dohnaly to v troubě. Doufám, že i budou tak chutnat, jak vypadají. Moc díky za recept!

  • Môj prvý pokus dopadol výborne (až som sa čudovala). Kysnutie takmer 24 hod. v ľadničke (osvedčilo sa mi aj pri chlebíkoch) a chuť výborná. Konečne mám náhradu za vianočku z obchodov 😀

  • Zdravím,skvělý recept na chleba,je prostě SUPER!!! Mám jeden dotaz, jak upravit mazanec, nebo vánočku pro diabetiky….Zkoušely jste už?? díky

    • Reno, kváskový chleba má bnižší glykemický index, ještě to můžete vylepšit tím, že budete jíst spíše celozrnný – ten zasytí vážně na dlouho. Kváskový mazanec i bez cukru je ovšem hodně nedietní, sice rozhodí hladinu cukru o něco méně než konvenční pečivo z bílé mouky, ale přesto je to pořád bílá mouka, takže nic moc. V každém případě cukr ubrayt lze, nebo dosladit stévií (pokud vám nevadí její chuť, mně jo), popřípadě přidat více sušeného ovoce, ale to jsou zase ovocné cukry… Nejlépe jíst toho prostě jen maličko, ale dobrého, třeba v časem, kdy míváte hypo:)

  • Ahoj, mám prosbičku! tvé stránky a recepty jsou super! jen je problém, když si je chci vytisknout. Když okopíruji text je tam to černé pozadí a tisknu tak zbytečně moc černého. šlo by tady třeba udělat tlačítko tisk? na některých stránkách to bývá 🙂 nebo poradí někdo jak odstranit černé pozadí když si to uložím do Wordu? děkuji moc za radu

    • Jaj, ideální tlačítko jsem pořád nenašla, jdu zase hledat, co nového tu vzešlo. Ale pokud zkopírujete text do notepadu – poznámkového bloku (na windows v nabídce Start), nahraje se vám úplně čistý, bez obrázků, pozadí a dalších nešetrných zbytečností a vytisknete jej úplně jednoduše:)

    • Ve WORDU je potřeba označit celý text a pak kliknou na tlačítko s gumou – vymazat formátování….je to horní liště (v rámečku písmo) pod – KORESPONDENCE 🙂

  • Zdravím, ráda bych mazanec zkusila, jen nevím jestli nevadí když nedám rozinky? Nemáme je rádi, takže peču jen s mandlemi 🙂 Děkuji

  • Ahoj, trochu netradične uprostred horúceho leta som sa rozhodla upiecť svoj prvý mazanec a podľa tvojho/vášho receptu a musím povedať, že je to skvelý recept! Ďakujem (mazanec je skvelý!)
    PS: Akú hladkú múku používate? Rozlišujete medzi 00 a 650?

    • Používala som 00. 650 je polosvetlá, teda o čosi menej určená na bielobielučké pečivo, ale nie že by to nefungovalo:)

  • Dobrý večer,
    tento recept peču již podruhé – je to nejlepší mazanec, který jsme kdy jedli. Poprvé jsem nechávala kynout v místnosti, ale dnes už trochu nestíhám, tak chci těsto po cca třech hodinách a přeloženích dát do lednice na pomalé kynutí a upéct ráno. Chtěla jsem se zeptat, do čeho ho mám do lednice dát? Na chleba používám ošatku nebo mísu vystlanou utěrkou a vysypanou moukou, ale u mazance nevím. Prosím o radu. Děkuji.

    • Zabalit do velkého čistého igelitového pytle nebo pokud máte jen jeden mazanec, obalit zvolna igelitovou fólií (a dát kynout třeba do dortové formy, ta je skladná a lze v ní i péct, s obručí i bez)

  • Dobry vecer,
    ziju v USA a dneska zkousim poprve Vas kvaskovy mazanec vypada uzasne tak sem ho chtela zkusit jeste nez ho udelam na velikonoce. Musela sem pri michani nekolikrat prisypavat mouku protoze se testo hrozne lepilo na steny a i kdyz sem formovala ty bochanky tak taky co asi delam spatne? A ted na ne koukam v troube a jsou z nich spise placky nez bochanky 🙂 Kvasek mi nadherne vybehl cim myslite ze to muze byt? Dekuju moc predem.

    • Rekla bych, ze spatne vypracovane testo, malo silna mouka, nebo oboji. I pri pouziti mene kvalitni byste mela zvladnout i bez pridani vypracovat testo, ktere se nebude lepit – priste nechte dele odlezet jen mouku s vejci a tekutinou, az pak pridejte kvasek a nechte robota dele michat. jestli pracujete bez nej, pak vockrat zopakovat prekladani v olejem vymazane mise.

      • Moc dekuju za radu takze mam nechat odlezet jen tu mouku, vajicka, atd tu pulhodinu a pak pridat kvasek a uz rovnou v robotu michat nebo pak jeste dalsich 30 minut nechat a pak pridat tu sul a michat? Moc dekuju za radu i kdyz z neho byla poprve placka pri kynuti tak v troube pak nabehl krasne a byl moc dobry :). Na druhy pokus se budu ridit Vasi radou

  • Krásný večer přeji,
    právě mi odpočívá těsto na mazanec -jakožto předvelikonoční generálka, v míse po prvním přeložení a musím se přiznat, že s jemnějším těstem jsem ještě neměla možnost pracovat…a ta vůně, no jestli budou tak dobré a vláčné, jako těsto teď voní a vypadá, tak vám skládám hold Julianko, zatím jsem úplně nadšená. Doufám, že po dalším přeložení těsto zvládne noc v chladné garáži (10-12 st.) a zítra budu moci rozjet troubu.

  • Práve som domiesila z polovičnej dávky mazanec, tá vôňa a chuť je niečo úžasné. Hovorím manželovi, že už teraz to chutí vynikajúco, a čo ešte po upečení. Minulý týždeň som upiekla kváskový chlieb (už neviem na koľký pokus), ale až tento podľa tohto postupu sa mi vydaril ako má byť, nie taký „plackoidný“. Ešte budem experimentovať s ražnou múkou, ale aj ovsenou a špaldovou múkou. Kvások mi proste učaroval. Ste veľmi šikovná kuchárka a máte výborné spracované postupy. Prajem Vám veľa dobrých nápadov. Mária.

    • Zalezi na vitalite vaseho kvasku, muzete prevest na psenicnou mouku i ze lzicky zitneho, ale ideal je psenicny jako starter. V kazdem pripade dokrmeny psenicnou hladkou

  • Tak jsou dva kvaskove mazance v troubě a třetí nechám kynout do noci, tak uvidim, jak dopadne. Je pravda, že jsou tmavší, ale peču podle receptu -asi budu péct ještě o deset stupňů u všech předepsaných časů. Mam v troubě teploměr navic, abych se přesvědčila, zda trouba peče správně podle nastaveni stupňů. 🙂

    • Tak jsou dva kvaskove mazance v troubě a třetí nechám kynout do noci, tak uvidim, jak dopadne. Je pravda, že jsou tmavší, ale peču podle receptu -asi budu péct ještě o deset stupňů u všech předepsaných časů snižovat. Mam v troubě teploměr navic, abych se přesvědčila, zda trouba peče správně podle nastaveni stupňů. 🙂 tak je hotovo 🙂 . je jemný a výborný 🙂 děkuji Julko! 🙂

  • Jdu pro radu k odbornici, tak mi to nedalo a po neuspesnem pokusu o kvaskovou vanocku jsem se pustila i do mazance. Mazanec se povedl o trosku lepe nez vanocka, nicmene ma podobne vady, testo bylo po vykynuti stale hodne tezke, moc nenakynulo a ani pri peceni nijak vyznamne mazanec nevyskocil. Pekla jsem dlouho a zkousela propeceni spejli na nekolik mistech, presto po rozkrojeni je ve stridce nekolik takovych srazenych mist, skoro jako kdyby byl nedopeceny, neumim si to vysvetlit. Cim to muze byt? Chladnul cely den, az pak jsme rozkrojili. Kvasek byl puvodne zitny, rozbehnuty troskou psenicne mouky a vody pres noc, rano pak pridani dalsi mouky a vody a 16 hod zrani – je mozne, ze neni mazanec nadychany kvuli tomu, ze byl kvasek jeste „malo“ psenicny?
    Mohla bys mi prosim, Julianko, poradit? Dekuju moc! Nevzdavam to a snad to priste vyjde. Hezky vikend! Petra

    • Pokud kvásek vypadal v pohodě – vyběhnutý, silný – řekla bych že na vině bude špatná mouka a vypracování těsta, tzn. dělé hníst, popřípadě autolyzovat, překládat v menších intervalech a víckrát během kynutí, možná i to nedokynutí. Pokud by i tom celém těstě byla ta původní lžíce žita, nemělo by to ublížit.

  • Ahoj, recept je uzasny, mam v planu mazanec letos vyzkouset, jenom si nejsem jista, jak ma vypadat to prekladani testa. Nikdy jsem to nedelala, muzete mi, prosim, poradit?
    Diky, Petra

  • Zdravím, chtěla bych zkusit upéct mazance, ale není mi moc jasné, když jeden peču, tak co tím zbývajícim(i)? Nechat kynout, nebo přeložit a nechat je čekat než se upeče předešlý. Do trouby se mi dva nevlezou. Můžete mi prosím poradit? Děkuji R

    • MNě se vejdou i dva, takže peču po dvou, ale jinak nechávám plech se druhou várkou v lednici.

      • Děkujuji. Zkusím tedy po dvou :-). Můžu se ještě zeptat, kdy dáváte do lednice a jak dlouho před pečením vytahujete? Ještě jsem v lednici těsto nenechala kynout. Díky

  • Dobrý den, chci zkusit Vaše mazance, ale nevím, popisovaný kvásek je z jaké mouky přesně? Píšete jen 200g hladké mouky. Má být žitná, pšeničná, chlebová, normální ? Děkuji 🙂

    • Hladkou myslím pšeničnou hladkou. Žitná se dělá jen celozrnná nebo chlebová, normální nevím, která je:) Takže bez obav – dobrou hladkou pšeničnou mouku.

  • Dobry vecer Juli! Mam velkou prosbu o radu. Pekla jsem podle tohoto receptu mazanec, moc se povedl( z polovicni davky byly 2mazance!) A ted mam objednavky na 8mazancu ( cili z dvojite davky). Jen mam problem s casem, za jeden den s jednou troubou se tolik mazancu neda stihnout:-)takze prvni dva mazance chci dat pres noc do lednice. Tady ale nevim, jestli az je vytahnu z lednice, tak je teprve stocim do bochanku, necham 4h kynout a teprve pak pecu, nebo jestli po vytazeni z lednice s to rovnou soupne do trouby? Prosim o radu do patku 3.4., pokud je to trochu mozne. Dekuji, Katka

    • Podle toho, jak budou vypadat z lednice. Kdyz dokynute, lze pect rovnou, jinak nechat jeste kynout venku.

      • Diky, diky! Takze to znamena, stocit je do bochanku pred soupnutim do lednicky, protoze pak bych z nich pri staceni vyfoukla vzduch a musely by znovu kynout… snad se povedou a vse casove zvladnu. Hezky vecer! Katka

  • Díky za recepty, peču podle vás často (se střídavými úspěchy :)), ale i esteticky nedokonalé výrobky jsou chuťově výborné. Poradíte mi, jestli teploty pečení, kteřé uvádíte, jsou pro horkovzdušnou, nebo klasickou troubu?

    • Myslím, že uvedené teploty jsou pro klasickou troubu. U horkovzdušné budou teploty nižší..

  • Děkuju moc za super stránky, ráda čtu, ráda peču.. 🙂 Chtěla jsem se zeptat, jestli je možné upéct mazanec čistě (nebo aspoň převážně) z žitné mouky. Nesnáším moc dobře lepek, ale žitné pečivo mi až tak nevadí.. Chleba peču z žitného kvásku, pšeničné mouky přidávám max 100 g a výsledek je super. Často se stane, že na mě žádný chlebík nezbyde, protože mí tři chlapi (stáří 34, 5 a 3 roky) mi ho sní.. Mazanec by nás všechny potěšil. Děkuju za radu.

    • To si musíte zkusit sama. Podle mě se to mazanci moc podobat nebude, lepek je prostě to, co ho dělá mazancovým a žito je hodně těžké, ale zkuste (nebo ho zkuste ze špaldy, nebo ho nechte sníst kluky a sama jen krajíček:) A pak v souborech pečem pecen je sladké bezlepkov kváskové těsto od Alexandry Brunnerové, to bz také stálo za pročtení.

      • Děkuju moc za tip, podívám se.. 🙂
        Jinak další chlebík kyna na sluníčku, zatím se vždycky povedl k naší spokojenosti.. Děkuj za super stránky.

  • Skvělý recept, akorát se mi podařily pouze poprvé, ale byly moc dobré. Vánočku v zimě jsem spálila a dnešní mazance byly na povrchu lehce spálené už po prvních 10 minutách a ani následný alobal na povrchu to nezachránil. Ještě mám jeden, půjde za chvíli do trouby. Začínám z toho být nešťastná, poslední dobou se mi daří nespálit jenom chleba, což je opravdu hodně divné:(( To jsem mazance celkově nepekla zdaleka tak dlouho ani při tak vysoké teplotě, jak uvádí postup (vzhledem ke spálení vánoček v zimě, kamarádka to tehdy glosovala, že je kolem toho takové práce a pak …). No nic, u třetího zkrátím první fázi na pět minut a ještě zkusím zkrátit celkovou dobu pečení, už nevím:(

    • Tak pečte ze začátku jen na 210, 200 a pak zmírněte, no… Věci s vyšším obsahem cukru chytají líp než chleba, tak si to každý musí u sebe vychytat sám, případně už na začátku přehodit pečicí fólií/papírem/alobalem. Je to mrzuté, ale učitě na ně vyzrajete:)

      • Děkuji za rychlou odpověď, třetí už se nepřipekl, musím si pečlivě zapsat, jak jsem to nakonec udělala, abych měla upravený návod na příště:) Hm, tak koukám, že jsem si udělala varovný záznam už u vánoček, jo jo, neškodí se do těch svých poznámek pořádně dívat. Mimochodem, i ty připálené jsou vynikající. Hezké svátky!

      • Opět peču mazance a našla jsem tu svůj starý komentář, všechno se mi tehdy pálilo kvůli tomu, že elektronika trouby nepřežila jednu bouřku, takže trouba pekla patrně pořád naplno, což chleba ustál, ale žádné jiné pečivo ne. Chvíli mi trvalo, než mi došlo, že chyba nemusí být vždy (ačkoli nejčastěji je) v tom, kdo troubu ovládá; občas chybují i trouby, nejen troubové. Výměna zařízení pomohla a můžeme si užívat pečiva podle vašich úžasných receptů podle libosti:)

  • ahoj,
    prave jsem dopekla a nakrojila, testo vyslo dobre, nechala jsem ho kynout i pect ve vymazanych hlubokych talirich protoze se trosku rozjizdelo, vysly mi tri hezke bochnicky,testo je vlacne a hebke; cas druheho kynuti jsem prodlouzila (neplanovane mely prednost lasagne) cca o dve hodiny.
    Vcera jsem pekla stejny recept z celozrnne psenicne bio mouky a testo bylo konzistenci hutne ale chutove plnejsi nez z bile mouky, akorat s nim slo doopravdy spatne pracovat, bylo podstatne ridsi i po pridani dalsi mouky mozna byl na vine spech.. Kazdopadne diky moc za recept ,vsichni chvali!

    • Zde dostupná pšeničná bio mouka mi taky přijde někdy méně lepkově kvalitní (to ta řídkost, ale možná i zpracování). Ona zase ale saje postupně více, sama bych asi mouku nepřidávala, ale nějak to pokoušela i bez a třeba si namazala ruce příště – i to pomůže v omezení hutnosti – mouka celozrnná a jakákoli navíc to prostě dělá. Kdyby se mi zdálo jo roztékací, omezila bych v závěru dortovou obručí
      Mám radost, že jste se s tím tak skvěle poprala a podělila!

  • Dobrý den, tak mi těsto kyne v lednici. Jen mi přišlo dost lepivé a téměř nešlo překládat :-/. Zítra ho vyndám a dám péct, jsem zvědavá na výsledek :-). Jen se chci zeptat, po vyndání z lednice ho mám dát ještě na 3-4 hodiny kynout do trouby při světle? A před tím překládat, nebo rovnou vytvarovat bochánky? Děkuju 🙂

    • Omlouvám se za zpoždění, nebyla jsme u počítače. Pokud kyne v první fázi v lednici lednici, nepřekládám, nebo max. jednou, když to jde – tedy je ještě v té neztuhlé fázi. Pokud máte na mysli už vytvarovaný bochánek, tak záleží na tom, jak v lednici povyleze – pokud vyroste, už není třeba nechávat čekat, ale pokud vám dobře chladí, je většinou lepší ho nechat ještě dokynout a vzpamatovat, jak píšete.

    • Tuším se to řešilo tu výše v diskuzi nebo u vánočky, mrkněte prosím tam. Výsledek bude jiný, pravděpodobně rozteklejší, co znám zdejší špaldu, má míň kvalitní lepek – doporučila bych první pokus v dortové formě:)

  • Dobry den Julko, chci se zeptat, jestli jste nezkousela nahradit to plnotuc.mleko smetanou na vareni? Muze se to nepovest?:-) pecu Vase mazance pravidelne a vzdy paradni:-) diky!

  • Dobrý den, už jsem několikrát pekla váš úžasný mazanec, vždycky se povedl a fakt jak zázrakem v troubě vyskočil:-) Opravdu vychytaný recept:-) Děkuji:-) Chtěla bych se ještě zeptat, jestli myslíte, že by šel udělat mazanec v „nemlíčné“ variantě – jakože místo másla dát Stellu a místo mlíka dát třeba rýžové (rýžový nápoj „Zajíc“)? Děkuji jana

  • Ptám se u mazance, i když dotaz patří spíš k vánočce..zvolím dlouhé kynutí v chladu, nasledně upletu vánočku a pak se dá také zvolit kynutí v chladu místo v temperované troubě, jestli to správně chápu, a ten dotaz: jak dlouho může ta vánočka v lednici být, než se dostane do trouby? Děkuji

    • Jo, chápete správně:) ale doporučuju to druhé kynutí na dvě hodinky taky rozjet venku…. To záleží na teplotě v lednici a kondici těsta, ale cca 16 hodin klidně.

      • Děkuji za odpověď, je to složitý načasovat vánočku na vánoce když člověk musí i do práce..nicméně uz sem ji zkusila dvakrát a je úplně báječná, skvělý recept, Váš blog je hodně zajímavý..

  • Tak, mazanec jsem musela schovat, jinak by nic na snídani nezbylo 🙂 Děkuji za recept! Je to sice piplačka na celý den, ale stojí to za to! 🙂

  • Dobrý den, můžu se zeptat, jakou používáte mouku? Děkuju chystám se na mazance, tak dám vědět, jak se povedly. Už se moc těším.

  • Já bych taky ráda napsala jak jsou výborné, ale mě se první pokus o kváskové mazance nepovedl. Rozkvas byl parádní, těsto nádherné, ale bochánky v troubě nevyskočili a mazance byli nedopečené a těžké 🙁
    Buď sem uspěchala kynutí v troubě při světýlku nebo nevím.

    • To me mrzi, mozna to fakt chtelo delsi dobu pomaleji, chce to proste pockat, az se aspon trochu zvetsi a radeji je dat kynout do lednice, pokud to pord neni ono a treba uz se cloveku chce jit spat…

  • Neviem, kde sa stala chyba, ale mne z nich nevysli bochniky ale placky 🙁
    Postupovala som presne podla receptu. Rozdelila som cesto na tri bochniky a na posledne kysnutie som ich dala na plech do rury (svetlo), pomalicky sa mi roztiekli ale nevadilo mi to, lebo som sa spoliehala ze pri peceni vybehnu hore. Ale pri peceni sa nic take nestalo, aj ked som sla presne ale uplne presne podla postupu.
    Kde nastala chyba? Som z toho sklamana.

    • Ach, to ma mrzi… Neviem, mozno by som skratila to posledne kysnutie, ak teda boli vnutri kypre…

  • Naprosto luxusní!!! Díky za recept. Je to tedy časově náročnější, ale stojí to za to!!!! Zítra budu péct druhý z této dávky. Zajímá mne rozdíl mezi kynutím v té troubě a dlouhým kynutím v chladu 🙂

  • Dneska jsem zkoušela poprve vas mazanec z poloviční dávky a je z něj velká placka 🙁 chuťové je moc dobrý ale vzhled nic moc…ale příště pro me dam min cukru 🙂

    • Asi jste nechala dele kynout nebo byla slabsi mouka, to je u kazdeho ruzne, priste trosku zkratte. Cukru klidne uberte, my to mame radi relativne sladke, uz si na nej davame jen maslo a mame to jako dezert, naopak na vychode Slovenska nebo ortodoxni cirkev pece podobny „chleb“ a na Velikonoce nim zakusuji i sunku, tam je zvykem mene sladky… Kazdmu jak jeho jest, diky za zpravu:)

      • Právě ze kynul spis min…první 3 hod. A potom 2,5 tak nevím….s moukou jinak problém nemám….ale zkusim někdy ještě jednou 🙂

  • Zdravím všechny nadšence pečení z kvásku,
    ráno jsem upekla dva mazance a už nám nezbyl ani drobeček. Zadělávám novou várku. Jsou výborné a nepálí po nich žáha jako po mazancích s droždím. Musela jsem přidat trochu mouky, jinak by bylo těsto řídké, ale nemají chybu. Všichni, kdo je ochutnali, tak chtějí jen kváskový mazanec Chléb peču kváskový samožitný pravidelně, ale sladkosti jsou pokus omyl. Díky za recept a hezké velikonoce

  • Dnes jsem pekla mazanec. Chuťově je výborný (jen příště uberu cukr), ale chtěla bych se zeptat, zespodu se mi moc neopekl. Je takový „jakoby nedopečený – světlý“ ikdyž upečený je. Vy je máte opečené stějně? Sladké jsem z kvásku pekla poprvé.

    • Iveto, diky za zpravu. Vyndala jste zaparovaci plech? Pokud ne, urcite tak priste minimalne po pocatku peceni ucinte, pokud tam nebyl, posunula bych na nizsi pricku – mne se dopeka z obou stran dobre…

  • Výborně napaný recept, i pro takové ignoranty jako jsem já. Mazance jsem dělala jen ze špaldy, dala jsem mín cukru a poslední kynutí (při 12C) jsem musela protáhnout na cca 12hod..přesto jsou super, jen trošku plošší bochánek.

  • Jedním slovem Úžasnýýý !!! Byla jsem zvědavá na chuť sladkého z kvásku, vůbec nejsem zklamaná. Dělala jsem jen z poloviční dávky, dala víc mléka, zdálo se mi tužší těsto a dala jsem asi 100gr másla. Mechová střídka, senzační chuť, objem mi zvětšil snad o polovinu. Sama jsem byla překvapená, jak krásně kynul…mám ho skoro přes celý plech. Pekla jsem včera, dnes je stejně dobrý, vůbec není suchý, asi tím věším podílem másla 🙂 prostě paráda,děkuji za recept Monika

  • Dobrý den,

    Prosim Vas o radu,piekla som mazanec ale nenakynul mi,skor bola z neho placka.Piekla som ho vsak s hladkej spaldovej muky namiesto psenicnej.Mohlo by to byt tym?Som začiatočníka s kvaskovym pečením a nechcem piecť z bielej muky, nakolko mam malu dcéru a prave kvoli nej som sa do toho pustila.Spaldova muka sa vsak sprava inak ako pšeničná a receptov so spaldovou múkou je velmi malo.Preto by som Vas chcela poprosiť o radu ako nahrádzať psenicnu muku spaldovou,aby to nerobilo problemy.dakujem velmi pekne

    • Dobry den,
      ako mozte vidiet tu v komentaroch alebo v PecenPecen.cz skupine na fb na sladke pecenie, so spaldou to ludom vychadza tak 1:1, prave tento recept. Pestuje sa vacsinou v mensom a medzi jednotlivymi mlynmi a dodavatelmi, ba dokonca aj sarzami byvaju ohromne rozdiely. S tazsim brioskovym pecivom je to teda potom vzdy risk, recept nerecept.
      Ak pisem v texte – ak experimentujete alebo si nieste isti, urcite je dobre pouzit tortovu formu alebo nabuduce skusit ineho vyrobcu. Da sa pridat viac muky, ale potom je zase mazanec tuhsi a sussi, co je na skodu. Inak ak vasa dcera nema vyslovene problem, mozno je lepsie aspon na sviatocne pecivo pouzit muku klasicku psenicnu hladu a spaldovu 1:1. Spalda je stale predovsetkym typ psenice {aj ked starsej}, takze aj ked mi tiez velmi chuti, ak chcem konzistentne vysledky, radsej dam kus klasickej – z hlasidka zdravia to bohuzial naozaj az taky rozdiel nie je a mazanec so vsetkym tym cukrom a maslom je proste radost, ktoru si doprajeme len raz za cas:).

  • Díky moc za recept, mazanec je opravdu výborný! Věřím i tomu, že bude déle vláčný než ten z droždí. Jen jsem asi udělala chybu, že jsem trochu „ošulila“ dobu kynutí (místo 6 hodin jenom asi 4), mazanec nevyběhnul tak pěkně jako ten Váš na obrázku 😉 Nebo by to mohlo být něčím jiným? Je zkrátka trochu placatější a hutnější, ale chuť je pořád moc dobrá 🙂

  • Tak i když včera jsem upekla 6 mazanců z droždí a 2 kg mouky plus jeden bezlepkový, nedalo mi to a zadělala jsem i z kvásku. S těstem se luxusně pracuje, večer mi dokyne, mazance nechám kynout přes noc a péct budu ráno. Těším se na ně, těsto mi moc chutnalo 😀 Díky za tip s dortovou obručí, použila jsem i špaldovou mouku, tak se tip hodí. Dám vědět, jak dopadly 🙂

    • Jsou výborné, dostala jsem za ně dokonce pochvalu od profi cukrářky 🙂 Příště dám víc másla a cukru. Díky za recept!

      • Těší mě a díky za zprávu! Ona ta subjektivní vláčnost a kyselost v tomto případě hodně záleží na správném vykynutí, trošku překynutý sežere víc cukru a střídka je taky jiná… Ale záleží hlavně na chuti a kvásku, hodně lidí zase snižuje, baví mě sledovat, jak si to lidé přizůpůsobují, hlavně když se vydaří:)

  • Děkuji moc za recept na mazanec, je vynikající a moc pěkně se dělal. Všem moc chutnal . Hezké velikonoce a krásné jaro. Alena

  • Také chválím. I druhý den je výborný, vláčný, nadýchaný. Ale vidím, že jsem jedna z mála, komu nakynul. A to opravdu nakynul 🙂 Už kvásek mi pěkně nastartoval a těsto bylo také pěkně nakynuté. Je fakt, že s hnětením jsem si dala záležet. Zrál 4 hodiny. Udělala jsem 3 bochánky, šupla je na plech a na další 4 hodiny s nimi do rozsvícené trouby. (s tím jsem zatím neměla zkušenost) … a pak mi téměř přetekly z plechu, pečením ještě naskočily, takže mi vznikl krásně nadýchaný trojlístek. To jsem tedy nečekala, zvlášť když čtu, že s kynutím to není nijak žhavé. Chuťově výborný, sladký mi přijde akorát – jíme jen tak nebo s máslem. Jen jsme měla strach z množství rozinek, tak jsem jich dala cca 2/3, ale mohla jsem je tam dát s klidem všechny.

    • Nejste jedna z mála, úspěšnost je velmi vysoká:) Zde i na sladké podskupině PečemPecen najdete většinu úspěšných, ale holt to kváskové pečivo je občas zrádné a má tak 20 procentní neúspěšnost, každý ho máme prostě jiný (kvas a návyky). Lidi se také spíše ozvou, když něco nevyjde nebo se potřebují doptat, to je normální:)
      Jsem ráda, že vyšel a napsala jste!

  • Takže jsem se uspokojila, tím že mám nakoupeny všechny suroviny a mám svůj kvásek a dále jsem nečetla. V 10 večer jsem s rozjetým kváskem otevřela internet a zjistila 1) že ho mám kvásku skoro 2x více a o hodně řidší než v receptu, 2) že se to má míchat postupně s krátkými kynutími mezi tím a pak že to ještě několik hodin kyne.
    Takže jsem usoudila, že pokud chci jít spát dřív než usnu vestoje nezbývá mi, než odhadem přizpůsobit množství surovin, smíchat vše úplně najednou a nechat kynout max hodinu půl a udělat z toho raději bochánky dva než jeden obří. A světe div se mazance se povedly, krásně nakynuly, v troubě ještě vyskočily a vypadají dokonale. Ochutnávka zítra.

  • Nikdy jsem nepekla (ani nejedla) lepší… Ta vláčná struktura… Ach…Dnes jsem objevila kousek v utěrce od Velikonoc a po rozpečení v troubě je naprosto ready… Trvanlivost tedy taky dost hustá. Jo a první mazanec, který jsem nepotřebovala mazat máslem, jak byl dobrý „jen tak“.. P.s. Uvnitř byly ořechy místo mandlí, takže s okolním bezořechovým věncem to bylo dvoubarevné. Paráda.

  • Prave pecu kvaskove mazance a napadlo me zda by bylo mozne je upect v litinovem hrnci podobne jako kvaskovy chleba? A kdyz tak pri jakych teplotach? Mazanec obsahuje maslo, cukr a vejce. Mohlo by to mit nejaky vliv na peceni a celkovy vysledek? Jinak peceni chleba v litinaci je supr vec a vzdycky kdyz odklopim viko a vidim ten nadherny pecen, tak mam druhe vanoce!

    • Šlo, ale tyeploty určitě mírnější, cca tak, jak píšu tady… a podložit tím papírem, aŤ se nepřiškvaří cukry a rozinky.

    • Myslím, že to záleží na vás – budete mať určitý podiel celozrnnej múky aj vo výslednom pečive, čo samozrejme je možné, ale trošku to chuť/štruktúru ovplyvní, nie je to ale nijak obrovské množstvo, tak myslím, že bude ok.

      • Dakujem velmi pekne za vasy rychlu odpoved. Este ide o to co robit ak sa bude cesto roztekat..to sa mi casto stava pri tej spalde 🙁 . Nejak si neviem dat rady s pomerom vody a muky odhadnut to je tazke…VDAKA

        • Ja nechávám pomer určite rovnaký (resp. nie menej vody), tá špalda je proste niekedy nestabilná a obmedzením vody z tohto receptu mi to príde suchšie… Skúsiť lepšie postrážiť kysnutie, kvas, a prípadne sa istiť, ako kolegyňa nižšie liatinovým hrncom alebo obručou tortovej formy.

  • Přeji pěkný den. Úžasne popsany recept. Mazanec úspěšně upeceny. Jako startér jsme použila lžíci zitneho kvasu…..část psenicne mouky nahradila moukou spaldovou a místo celých vajec použila pouze žloutky. A šupla ho do litinové ho hrnce :)….a nemá chybu:)))

    • Jen se žloutky to je ještě luxusnější, dala bych asi hned:) Jsem ráda, že vyšel a litiňák je fajn volba, zvlášť v kombinaci s větším množstvím špaldy, který má někdy tendenci se trochu rozlévat. Díky a pěkný den i Vám!

  • Ahoj maškrtnica, môžem použiť namiesto hladkej múky špaldovú múku? Ak áno zostáva rovnaký pomer vody? Ďakujem ti

  • chystám sa na tento tvoj úžasný mazanec ,len sa chcem opýtať ,keď by som ho dala do chladničky kysnúť, tam sa už neprekladá, či po vymiesení cesta ,ho nechať vonku 3-4 hodiny ,v tom čase prekladať a potom môže ísť na 24 h.do chladničky ?Alebo ho hneď po vymiesení dať do chladničky a neprekladať.Ďakujem

  • Ahoj, tak jsem dělala poprvé, chuťově výborný. Jen mám dotaz k postupu…to kynutí v troubě je na plechu? Připadám si jako blbec, nechala jsem těsto v misce a pak přendala na plech, v důsledku toho asi moc nenaskočil, ale nesrazil se. No jinak si nedovedu představit, jak bych dávala plech do lednice 🙂

      • ještě jeden dotaz, poslední dobou mám to těsto jako beton, než přidám máslo…asi to bude moukou, tak přidávám víc mléka. Nebo to má být opravdu tuhé. Mléka přidávám tak, aby to bylo pěkně vláčné 🙂

  • Tuto tříletou debatu asi nejsem schopná celou přečíst. Třeba o tom slovo padlo…Takže se ptám proč se ty ingredience nemohou smíchat najednou ? Proč se musí máslo s kůrou přimíchávat nakonec ?

    • Mohou, ale máslo/tuk snižuje schopnost lepku vytvořit co nejlpší strukturu, takže je dobré to přidat až poté, co už těsto zčásti vypracované je. U mazanců s tímto poměrem to ještě není tak znatelné, ale tučnější těsta to vyžadují.

  • Prosím- na založení kvásku musí být už lžíce převedeného na pšeničnou, nebo můžu použít žitný? 4etla jsem, že by mohl mít „kyselý ocas“… děkuji

    • Taky jsem dělala ze žitného kvásku, ale musela jsem si udělat pčeničný (špaldový) právě kvůli tomu kyselému ocasu. Prostě mi to vadilo, nemohla jsem přijít na to, čím to je. Vynechala jsem i citronovou kůru 😀 Ale nakonec jsem na to narazila na pečempecen a už mi kyne ze špaldového kvásku, tak uvidíme, jak bude chutnat.

  • Tak vyzkoušeno ze špaldové mouky a mohu vřele doporučit, je výborný, nadýchaný a vláčný. Jiný už péct nebudu. Děkuji

  • Poprvé jsem jsem se odhodlala k mazancům, těsto luxusní, krásně mě vyskočil v troubě :))) vyzkoušela jsem test špejlí a vytáhla z trouby a viděla jak mi padá dolů před očima !!!! asi měl zůstat v troubě a pomalu chladnout ?

    • To me mrzi – spis chtel celkove dele pect. Ja zapichuju u receptu napoprve tepomer cca po 30 minutach a vytahuju, az je hotovo, spejle a delsi otevreni bohuzel obcas nepomuze.

  • Dobrý den, mohu se zeptat? Včera jsem namíchala na mazance podle vašeho recetu. Už to dělám po paměti, ptotože je pčeču počtvrté a všem doma moc chutnají. Jenže jsem ve spěchu udělala rozkvas jenom 250g místo 400g. Vůbec neívm jak se to stalo, ale uvědomila jsem si to až jsem hnětala těsto, že je to nějaký tuhý. Když jsem pak přidala máslo, těsto vypadalo normálně a tak jsem ho uložila do lednice. Ovšem po 12 hodinách se vůbec nezvedlo. Myslíte, že tam mám zahnětat ještě dašlí rozkvas, nebo mám počkat do večera nebo třeba i delší dobu? Myslítě, že z toho ještě něco bude?
    Děkuji za odpověď
    S pozdravem
    Petra

    • Nakonec to dopadlo dobře. Kynou! Budou sice až o 12hodin později, ale kvysnice jsem tam přidat nemusela. Pekný den.

  • Dobrý den, povzbuzena úspěchy se Šumavou bez hnětení jsem se odhodlala k tomuhle mazanci (sladké kvaskové pečení povazuju pořád za vyšší dívčí). Výsledek je úplně luxusní,vyběhly krásně. Těsto je parádně vláčné (nesnáším dusivý buchty), a ta nadýchanost! Jako peříčko. Moc děkuji za srozumitelný a funkční recept. A ještě dotaz úplně mimo toto téma (omlouvám se) – máte někde prosím recept na kynuty knedlík z kvásku? Na blogu jsem ho nenašla…Děkuji moc a přejí pěkný zbytek Velikonoc. A.

  • Recept je pecka! 22 hodinová snaha se vyplatila a letos jsme měli nejlepší domácí mazanec v životě. Díky za vaše stránky. Píšete tak, že se ani nepovede recept pokazit. Všechno je jasné, vysvětlené a hlavně to funguje!

  • Dobrý večer vás mazanec je úžasný už ho pečiem 3 x chcem sa spýtať,keď ho nechám kvasit v jednej velkej miske do rána a potom ho rozdelím na dva bochniky bude to vadit?ďakujem.

    • Myslíte finálny tvar? to by som radšej rozdelila predom, lebo si narušíte tú štruktůru, ktorů si v daném tvare cesto robí a po rozdelení zase potrebuje svoj čas…

  • Zdravím, u vašich receptů vanočky mazance je rozdílné míchání těsta. Jednou je vše bez soli a rozinek a pak je přidán i kvásek a sůl a rozinky později. Je to záměr nebo je chyba v postupu u jednoho z receptů ? Nevím tedy jestli se má kvásek přidat s moukou, vajíčky a cukry nebo až pak se solí. Děkuji.

    • Dobrý den Lucie, chyba neí ani jedno, ale pro jisttotu je fajn přidat kvásek až později – tedy když se mouka trochu seznámí s vodou a začne bobtnat. Ale pokud máte kvalitní hnětač, vyjde to tak či tak dobře. Držím palce!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *